Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

‚Měli na to jen šest hodin.‘ George R. R. Martin se zastal tvůrců poslední série Hry o trůny

Kultura

  17:30
LOS ANGELES/ZÁPADOZEMÍ/PRAHA - Autor knižní předlohy se zastal scenáristů Davida Benioffa a Daniela Bretta Weisse kvůli divácké kritice poslední série Hry o trůny. Petice za její přetočení posbírala více než 1,5 milionu podpisů. Podle Martina tvůrci odvedli dobrou práci vzhledem k času, jaký na odvyprávění příběhu měli.

Hradby jsou prolomeny, jde se dobývat. Vpředu zleva: Jon Sníh (Kit Harington), Šedý červ (Jacob Anderson) a Davos Mořský (Liam Cunningham). Hra o trůny - 8. série, 5. díl. foto: HBO

Zklamání z konce Hry o trůny muselo přijít, spisovatel vysvětluje proč. Je to daň za Martinovo ‚zahradničení‘

„Pracuji s jiným médiem než David s Danielem, na to nezapomeňte. Na odvyprávění poslední série měli jen šest hodin. Čekám, že moje dvě zbývající knihy budou mít dohromady více než tři tisíce stránek rukopisu. Pokud bude potřeba dalších stránek nebo scén, tak je tam přidám,“ napsal Martin na svůj blog Not a Blog. „Taky tam bude něco na způsob jednorožců,“ láká dál. 

Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová) před nastoupenou armádou. Opravdu je...
Zrada se neodpouští. Lord Varys (Conleth Hill). Hra o trůny - 8. série, 5. díl.

Fanoušky natěšené na zbývající dvě knihy ságy Martin chlácholí. „Už dávno jsem mluvil o tom, že Zima přichází. Tak to skutečně je. Vichry zimy (Winds of Winter) se velmi opozdily, vím o tom, ale dopíšu je. Nechci ale říkat kdy, protože to už jsem zkoušel a tím vás všechny zmátl a sebe spálil. Dopíšu to a pak přijde na řadu i Sen o jaru (plánovaný závěrečný díl ságy, v angličtině A Dream of Spring),“ slibuje spisovatel.

(Pozor, následující odstavec vyzrazuje část děje knižní ságy.) Zároveň poznamenal, že v knihách rozvine příběhy všech postav, které se do seriálu ani nedostaly - Jeyne Poole, Lady Kamenosrdce (Lady Stoneheart), šermíře Temnohvězdy, Victariona Greyjoye nebo Aegona VI. Právě poslední jmenovaný by seriálem určitě zamíchal, kdyby v něm byl. Aegon je totiž dalším synem Rhaegala Targaryena a v seriálu by tak byl nevlastním bratrem Jona Sněha (Kit Harington).

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...