Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Menzelovi Donšajni se pokusí poprat o Zlaté glóby

Kultura

  11:30
PRAHA - Filmová komedie Donšajni Jiřího Menzela se pokusí poprat o Zlaté glóby. Po ohlasu snímku světové premiéry na festivalu v Montrealu to oznámil Lukáš Vedral z distribuční společnosti Bontonfilm. Do českých kin tento snímek vstoupí 26. září.

Jiří Menzel při natáčení filmu Donšajni foto: Bontonfilm

Kdo uděluje Zlaté globy?

HFPA - Hollywood Foreign Press Association je organizací zahraničních novinářů, akreditovaných v Hollywoodu. Uděluje ceny Zlatý glóbus, jejichž udělení bývá často předzvěstí udělení Oscara.

"Donšajni vzbudili ohlas nejen u běžného publika (kromě galavečera byly vyprodány i obě festivalové reprízy), ale i u odborné veřejnosti. Producenti filmu již zahájili jednání o prodeji práv například do Kanady, Itálie a Řecka. Jiřího Menzela oslovil člen asociace HPFA André Guimond, která uděluje prestižní Zlaté glóby, a vyzval ho, aby do této soutěže určitě svůj snímek přihlásil," uvedl Vedral.

Guimond zasedá i ve výboru této organizace, která nominuje neanglicky mluvené filmy na tuto cenu. "Následně nám nabídl součinnost při přihlášení filmu na tuto cenu, kterou určitě využijeme," komentovala to výkonná producentka Donšajnů Lucia Kršáková.

Guimond prý vidí s ohledem na dosavadní Menzelovu tvorbu šance reálně. Napomoci by tomu i mohlo i právě probíhající režisérovo americké turné, které vyvrcholí projekcí Ostře sledovaných vlaků pro členy Akademie ve slavném Samuel Goldwyn Theater v Hollywoodu.

Autor: