Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Metal až za hrob. Muž vyrobil funkční kytaru z kostry vlastního strýce

Kultura

  14:00
ŘECKO - Nejtvrdší metalová hudba si vždy libovala v symbolech smrti a zmaru. Na úplně jinou úroveň to dotáhl řecký youtuber s přezdívkou Prince Midnight (Princ Půlnoc). Svou novou kytaru vyrobil z páteře, žeber a pánve vlastního strýce.

Youtuber Prince Midnight s morbidním nástrojem. foto: Prince Midnight

Kostra patřila youtuberovu strýci Filipovi, jenž zahynul v devadesátých letech. „Původně své tělo daroval místní lékařské univerzitě, která ho patřičně připravila jako lékařskou pomůcku pro studenty,“ vysvětlil Prince Midnight pro magazín Guitar World.

Youtuber Prince Midnight s morbidním nástrojem.
Youtuber Prince Midnight s morbidním nástrojem.

Po dvaceti letech se kostra dostala na hřbitov do dřevěné krabice. Řekové jsou ortodoxního vyznání a kremace u nich není příliš oblíbenou záležitostí. Prince Midnight si krabici se strýcovými ostatky vyžádal od úřadů zpět. „Vrtalo mi hlavou, jak uctít někoho, kdo byl obrovským fanouškem metalové hudby,“ vysvětloval.

Tak vznikl nápad na tu nejtvrdší kytaru na světě. Vytvořit ji nebyla vůbec jednoduchá záležitost. Youtuber kvůli tomu kontaktoval i firmu Dean Guitars. Ta s ním nejdříve komunikovala, ale když zjistila, z čeho má být tělo nástroje, dala od projektu nepřekvapivě ruce pryč. 

„Teď může strejda Filip hrát metal až na věčnost. Věřím, že by si to tak přál. Ten projekt má oslavit jeho odkaz a já jsem na něj opravdu pyšný. Oslavuje jeho život, hudbu a vliv na mě,“ uzavřel vysvětlování Prince Midnight. 

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč