Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Michael Cunningham přijede do Prahy. Na festivalu přečte úryvek ze svého nového románu

Kultura

  12:00
PRAHA - Hostem Festivalu spisovatelů Praha bude americký romanopisec Michael Cunningham, autor románu Hodiny, za nějž získal Pulitzerovu cenu a jenž se stal předlouhou pro stejnojmenný film. Cunningham na festival přijede potřetí a zapojí se do diskusí na téma Krása spasí svět.

Michael Cunningham v Praze foto: MAFRA - Ondřej Němec

Festival bude od 16. do 20. října a k oznámeným hostům patří australská spisovatelka Germaine Greerová, jednu z představitelek feministického hnutí 20. století, a mexická novinářka a spisovatelka Alma Guillermoprietová.

Cunningham přijíždí do Prahy opět s premiérovým čtením nového románu. Tentokrát představí ve světové premiéře román Glory, který je v očekávání u americké veřejnosti, uvedla Brtníková. Autor patří k nejprodávanějším americkým spisovatelům.

Narodil se roku 1952 ve státě Ohio, ale stal se z něj pravý Newyorčan. Vystudoval anglickou literaturu na Stanford University a na University of Iowa a hned záhy se rozhodl pro dráhu spisovatele. Publikoval své první krátké povídky v časopisech The Atlantic Monthly and the Paris Review, dále v časopisech Redbook, Esquire, The New Yorker a Vogue.Debutoval románem Zlaté státy (1984), úspěchu u čtenářů i kritiky však dosáhl až vydáním následujícího románu Domov na konci světa (1990).

Hodiny a Vzorové dny

Světové uznání a slávu pak autorovi přinesl román Hodiny (1998) odměněný Pulitzerovou cenou, který se stal předlohou stejnojmenného filmu režiséra Stephena Daldryho s Nicole Kidmanovou v roli Virginie Woolfové, která za roli získala Oscara. V ústředním triu si zahrála i Meryl Streepová a Julianne Mooreová.

V roce 2005 vydal knihu Vzorové dny, román s podobně složitou strukturou jako Hodiny, jenž se opět odehrává ve třech časových rovinách. V českém překladu Veroniky Volhejnové postupně vyšla i další jeho díla Za soumraku, Sněhová královna a Tělo a krev.

Michael Cunningham je mistrem příběhu, vždy precizním ve sledování žánru, zápletky a psychologie postav, připomíná Brtníková. V řadě rozhovorů z poslední doby Cunningham uvedl, že ačkoli je sám gay a ve všech svých dílech se zaměřuje na homosexuální osoby a témata, nechce být označován za gay spisovatele. Jeho knihy v podstatě pojímají homosexualitu jako danost a gay témata vkládají do kontextu soudobé společnosti jako celku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!