Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Mini kniha Kateřiny Šedé i Niklovo kouzlení. Prohlédněte si nejkrásnější knihy roku

Kultura

  9:29
PRAHA - Poté, co byly vyhlášeny Nejkrásnější knihy roku 2014, začala v letohrádku Hvězda výstava, která mapuje 50 ročníků této soutěže. Letošními vítězi se stali v kategorii dětské knihy Michal Bystrov, Petr Nikl a Zuzana Lednická za knihu Nech ten mech vydanou nakladatelstvím Meander. Dále byla oceněna například kniha Mezera Lenky Lindaurové nebo publikace Kateřiny Šedé Everything is perfect, která bodovala v kategorii katalogy.

Michal Bystrov: Nech ten mech, nakladatelství Meander, ilustrace: Petr Nikl, grafická úprava: Zuzana Lednická. První místo v kategorii dětská literatura foto: MeanderReprofoto

Porotci soutěže, vyhlašované ministerstvem kultury a Památníkem národního písemnictví, si dlouhodobě stěžují na nízkou úroveň kvality tuzemských učebnic, a ani letos nebyla situace výrazně lepší. Místo tří cen, udělovaných obvykle v každé kategorii, byla v učebnicích udělana jen jenda - ta první. Získal ji titul Volba povolání bez předsudků od nakladatelství Gender Studies. Kniha je dílem kolektovu autorek A. Babanové, J. Hausenblasové, J. Kolářové, T. Krobové a i Ireny Smetáčkové, o grafickou úpravu a ilustrace se postaral Jan Šiller.

Ještě hůře než učebnice dopadla letos kategorie krásná literatura, v níž nebyla udělana žádná cena. „Komise se shodla, že v letošním ročníku nejsou v této kategorii dostatečně výrazné a výjimečné knihy, aby mohla s čistým svědomím udělit první tři místa,“ zaznělo v oficiálním prohlášení.

Martin Hejl a kol.: 2× 100 mil. m2. (výřez obálky) První místo v kategorii odborná literatura

Mezi odbornou literaturou zvítězila kniha, která byla loni součástí české expozice na Benátském bienále architektury. Jmenuje se 2×100 mil. m2 a mapuje vývoj architektury bydlení v Československu v posledních 100 letech pomocí rozhovorů s autory a staviteli zásadních obytných celků. Autorem je Martin Hejl, grafickou úpravu dělali Mikuláš Macháček a Linda Dostálková.

V kategorii literatury pro děti komise první místo udělila knize Michala Bystrova Nech ten mech, kterou ilustroval Petr Nikl a graficky upravila Zuzana Lednická.

První místo v kategorii knihy o výtvarném umění dostala kurátorka Lenka Lindaurová za knihu nazvanou Mezera, v níž ještě jako ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého zmapovala 25 let jejího působení i výtvarné umění v Česku v téže době. Kniha vyšla v grafické úpravě Roberta Jansy, Petra Bosáka a Terezy Hejmové.

V kategorii katalogy zvítězila publikace Kateřiny Šedé Everything is perfect, která doprovází její projekt vytvořený na pozvání loni pro město Los Altos v Silicon Valley.

Kateřina Šedá: Everything is perfect. Vítěz v kategorii katalogy.

První místo mezi studentskými pracemi a Cenu Arna Sáňky dostal Martin Pulicar za autorskou knihu Hic sunt leones mapující těžko přístupná místa v Brně. Cenu pro tvůrce do 30 let dostali grafici Jan Brož a Michal Landa za knihu Druhá příroda autorů Pavla Sterce a Ondřeje Dadejíka.

Půlstoletí soutěže z pohledu kurátorů

Výstava Zpráva o knize není chronologií 50 let soutěže, ale osobitý pohled autorů ze studia Laboratoř na proměnlivost jednoho z nejstarších médií. Představuje knihy v pohybu - jak v prostoru expozice za pomoci speciálního dopravníku tvořícího srdce výstavy, tak díky přenosu nasnímaných dat do on-line prostředí. Autoři chtěli svým konceptem dát jednu z možných odpovědí na diskusi o konci knihy.

 

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...