Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ministerstvo: Situace fondu kinematografie je katastrofální

Kultura

  11:00
PRAHA - Ministerstvu kultury se zatím nepodařilo získat prostředky na podporu českých filmařů do doby, než začne fungovat nový systém.

Podporu fondu kinematografie se podařilo získat filmu Michaely Pavlátové Tramvaj foto: michaelapavlatova.com

Finanční situace Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie zatím nebyla vyřešena. Přes intenzivní jednání ministerstvo kultury zatím nedosáhlo na navýšení disponibilních prostředků na podporu české kinematografie. I nadále proto uděluje fond většině žadatelů jen symbolickou jednu korunu. Oznámila to Kateřina Vojkůvková z ministerstva kultury, která situaci označila za katastrofální.

"Situace dovoluje radě fondu rozdělit maximálně jeden až dva miliony korun na všechny projekty během jednoho zasedání. Je to pět až deset procent částky, kterou kdysi fond pravidelně rozděloval. I nadále je tedy prakticky nemožné podporovat smysluplnou sumou výrobu domácích hraných filmů a větších minoritních koprodukcí," uvedla Vojkůvková. Členové fondu doufají, že finanční situace se vyřeší v horizontu několika měsíců či týdnů. Do té doby přijala dočasné zásady udělování podpor v nouzovém režimu, který by umožnil realizaci alespoň některých projektů.

Proto rada nadále podporuje výrobu hraných celovečerních filmů symbolickou jednou korunou. Zároveň deklaruje, že po vylepšení ekonomické situace získají podporu v daném pořadí. Tvorbu a výrobu dokumentů podpoří pouze za předpokladu, že půjde o snímky vhodné do kin a na festivaly. Rada bude i nadále podporovat scénáře a vývoj filmových projektů, včetně debutů.

Státní fond kultury: Už radši nežádejte

Problémy má i Státní fond kultury, který letos začal znovu rozdělovat příspěvky. K dispozici má pro letošek 20 milionů korun, počátkem června rozdělil první milion mezi 14 žadatelů. Celkem mu ale přišlo už přes 130 žádostí o podporu, vyzývá proto další případné žadatele, aby podání své žádosti zvážili.

Na minulém zasedání rady fondu dostal větší než korunovou podporu například snímek Michaely Pavlátové Tramvaj uvedený v Cannes a oceněný v Annecy, který dostal 80 tisíc korun na propagaci na těchto přehlídkách. Držitelem největší podpory ve výši 400 tisíc korun je Radim Špaček a jeho projekt Cena za demokracii. O 100 tisíc korun méně dostaly projekty režisérů Jany Počtové, Rozalie Kohoutové, Libuše Rudinské a Zdeňka Novotného.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!