Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Miroslav Krobot začal natáčet svůj filmový režijní debut

Kultura

  13:15
PRAHA - Umělecký šéf Dejvického divadla v Praze, divadelní režisér a herec Miroslav Krobot začal natáčet svůj první celovečerní snímek Díra u Hanušovic. Scénář k tomuto svému režijnímu filmovému debutu napsal se spolužákem z gymnázia psychologem Lubomírem Smékalem.

Miroslav Krobot foto: MAFRA - Tomáš Krist

Jako herec se Krobot naposledy objevil ve snímcích Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, Revival či Alois Nebel. Právě ten vznikal poblíž jeho rodiště Šumperku; a v tomto projektu se Krobot do krajiny Jeseníků vrátil.

"Jde o současný příběh mladé ženy, která namísto kariéry učitelky vede hospodu na malé vesnici, ve které se scházejí všichni obyvatelé. Hlavní hrdinka Maruna (Tatiana Vilhelmová) žije na statku s mladší sestrou (Lenka Krobotová) a autoritativní matkou (Johanna Tesařová). Mezi několika místními neperspektivními muži hledá životního partnera," řekla ČTK mluvčí filmového štábu Martina Reková. Film vypráví i příběhy několika dalších obyvatel, jejichž osudy se v horské vesnici kdesi na Jesenicku proplétají.

Ansámbl z Dejvického divadla

Krobot obsadil převážně členy divadla, v jehož čele stojí. Na plátně se proto dále objeví Ivan Trojan, Jaroslav Plesl, David Novotný, Lukáš Latinák, Hynek Čermák a Simona Babčáková.

"Náš film má několik inspirací. Například poetiku a vnitřní humor Akiho Kaurismäkiho nebo bratří Coenů, ale nechali jsme se inspirovat i dílem bratří Mrštíků," uvedl ke scénáři debutující filmař. Svého dlouholetého přítele Smékala původně oslovil kvůli scénáři o stalkingu, ale postupem času z toho vznikla právě Díra u Hanušovic. Poprvé prý spolu pracovali už v páté třídě na "velkolepé, ale nedokončené dramatizaci Tří mušketýrů".

Odlišnost profesí režiséra a psychologa jim pomohla při psaní rolí a poskytla širší škálu pohledů na situace a příběhy postav, které jim byly hodně blízké. "Příběh odpovídá našemu vnímání doby, atmosféře ve společnosti, kdy lidé často ztrácejí pocit, že mohou sami něco ovlivnit místo toho, aby se pokusili o změnu," komentoval to Smékal. Oba scenáristé se o svém filmovém debutu vyjadřují jako o filmu, v němž obecně platí, že kdo uteče včas, vyhraje. Proto je Díra u Hanušovic výrazem respektu k těm, co zůstali. Pokud jde o žánr, souhlasí s "existenciálně laděnou černou komedií", což je prý "dostatečně nesrozumitelné".

Producentem je Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films, která produkovala například snímek František je děvkař a vyrobila seriál Okresní přebor. Koproducentem je ostravské studio České televize. Film vzniká za podpory Státního fondu kinematografie, Olomouckého kraje a Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Premiéru bude mít v roce 2014.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!