Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Mladí čeští umělci poměřili síly s Evropou. Podívejte se

Kultura

  7:00
PRAHA - Pět evropských galerií se spojilo v projektu "from different corners", který prezentuje práce mladých evropských autorů na papíře. Poslední zastávkou putovní výstavy je pražská Galerie kritiků.

Kresba Inge Jansenové na výstavě "from different corners" foto: ČTK

Mezinárodní putovní výstava vznikla ve spolupráci s galeriemi současného umění v Česku, Německu, Holandsku, Rakousku a ve Francii.

"Celý projekt začal před dvěma lety v Düsseldorfu v galerii Arte versum, což je velice kvalitní výstavní síň. Navázaly na ni další galerie, které podporují autory mladší až nejmladší generace, což je velmi potřeba," říká kurátorka a ředitelka Galerie kritiků Vlasta Čiháková - Noshiro.

Čeští výtvarníci v projektu "from different corners"

Z českých umělců se do projektu zapojili Luděk Rathouský, Linda Čihařová, Edita Pattová a umělecké duo Jiří Franta a David Böhm. "Máme velice dobré ohlasy na české autory. Nijak zvlášť nevybočují, ale jsou velice kvalitní, na stejně vysoké úrovni jako jejich evropští kolegové," hodnotí je kurátorka Vlasta Čiháková - Noshiro.

Dvě desítky mladých autorů z celé Evropy se kvůli projektu zaměřily pouze na tvorbu na papír. "Papír je prastarý materiál, který lze použít velmi moderně. U některých děl ani jako papír nevypadá. Navíc se dobře transportuje a archivuje," uvedla kurátorka.

Výstava potrvá do 16. září, kdy také skončí její dvouleté putování po Evropě. Všechny vystavené práce jsou vystaveny také na internetu.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...