Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

GLOSA: Každý sklízí setbu svou. Modlitba pro Martu je už potřetí protestsongem

Kultura

  12:00
Je to několik týdnů, kdy Modlitba pro Martu vyšla na dvojalbu Protestsongy 1966–2017, dokonce ve dvou verzích, v původní a v remaku, kde ji původní interpretka zpívá společně s pěticí o víc než generaci mladších zpěvaček.

Protest proti prezidentovi Miloši Zemanovi, který se 8. listopadu v rámci návštěvy Olomouckého kraje setkal s obyvateli Lipníka nad Bečvou. foto: MAFRA

A je to jen pár dní, kdy touž písní coby jejím největším hitem vrcholily koncerty posledního turné Marty Kubišové, jímž se loučila se svým věrným publikem. V obou případech Modlitba pro Martu plnila spíš svoji funkci symbolu, připomínky staré slávy.

Málokdo z nás asi čekal, že uplyne jen kratinká doba a tahle píseň s duchovním základem (textaři Petru Radovi za inspiraci posloužil motiv bratrského biskupa Jana Amose Komenského) chytí takříkajíc „třetí“ dech. Stane se už potřetí protestsongem.

Poprvé to bylo v souvislosti se sovětskou okupací v roce 1968. Podruhé se stala jednou z hymen listopadové revoluce v roce 1989. Je mimochodem zajímavé, že tehdy, jak pamětníci vědí, „fungovaly“ vlastně písně, které obsahově žádnými protestsongy nejsou a nejsou ani v prvním plánu politické.

Což je případ nejen Modlitby pro Martu, ale i Hutkovy Náměšti nebo Mišíkovy a Hraběte Variace na renesanční téma, tedy písní, které se rozléhaly nad odhodlanými hlavami desetitisíců lidí na protitotalitních demonstracích.

A potřetí teď, kdy se v Lipníku nad Bečvou skupinka protestujících rozhodla za zvuků této písně vyjádřit svůj nesouhlas s politikou a druhou prezidentskou kandidaturou Miloše Zemana. Ten, kdo píseň pustil, byl zadržen policií a hrozí mu pokuta. Rozdíl oproti době před rokem 1989 je snad jen v tom, že nedostal od policie „nakládačku“ a  (zatím) ho nevyhodili z práce.

„Z oblohy mrak zvolna odplouvá / a každý sklízí setbu svou,“ zpívá se v Modlitbě. Chci věřit, že tato slova dojdou naplnění v nadcházejících prezidentských volbách.

Autor: