Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Moje město, moje ulice. Do filmové mapy Česka může přispět každý

Kultura

  6:00
Druhý ročník projektu My Street Films dává opět možnost filmovým amatérům, profesionálům i fanouškům zapojit se svým příběhem do originální online filmové mapy. V prvním ročníku vzniklo více než 60 snímků převážně z hlavního města Prahy, nyní se projekt rozrůstá do všech koutů České republiky. Cílem je představit zajímavá, málo známá, každodenní i zapomenutá místa v krátkém snímku do deseti minut. Podívejte se na snímky, které vyhrály loňský ročník.

Z filmu Bohdana Bláhovce Domov můj. foto: My Street Films

Šanci účastnit se projektu má každý, kdo vlastní filmovou kameru, fotoaparát či mobilní telefon. Filmový projekt My Street Films vzniká v Česku pod záštitou dokumentárního portálu DAFilms.cz. Původně přišel z Velké Británie, kde filmová soutěž krátkých snímků pod vedením filmového festivalu Open City Docs Fest probíhá již pátým rokem.

Akce nyní oslovuje obyvatele všech měst České republiky. „První ročník projektu pro nás byl velkým, ale pozitivním překvapením. Našlo se mnoho zájemců, kteří krátké filmy pouze pro tuto soutěž natočili a na obsahu i filmové formě si dali záležet. Zároveň mapu doprovázel velký zájem o veřejné projekce a filmové workshopy, kdy jsme měli možnost se s účastníky setkat tváří v tvář a o jejich tvorbě osobně mluvit. Úspěch prvního ročníku nás přesvědčil o tom, že filmová mapa má potenciál oslovit filmaře z celé České republiky, proto jsme se rozhodli výzvu rozšířit,“ vysvětluje nový prvek soutěže vedoucí projektu Diana Tabakov z portálu DAFilms.cz.

Loňský pražský ročník vyhrála Taťána Rubášová se snímkem Na Knížecí, který ukazuje proměnu jednoho pražského domu a jeho okolí prostřednictvím vyprávění jeho obyvatelky: