Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Monika Načeva si k padesátinám nadělila nové album. Pokřtí ho na United Islands

Kultura

  13:12
PRAHA - Zpěvačka a herečka Monika Načeva, která v pondělí oslaví padesátiny, dnes vydává album Na svahu. Jedna z nejvýznamnějších osobností tuzemské alternativní scény ho natočila spolu s Michalem Pavlíčkem a Pavel Bořkovec Quartetem. V sobotu 25. června album pokřtí Jáchym Topol na jejich koncertu pořádaném v rámci festivalu United Island Of Prague. V den narozenin pak Načeva se souborem Vosto5 odehraje v pražské Baráčnické rychtě představení Dechovka.

Monika Načeva. foto: ČTK

„Před lety jsme si říkala, že až mi bude půl století, odjedu někam do přírody a strávím to sama v takovém ponořením do sebe a klidu. Ale osud tomu nahrál, že kolem mých narozenin mám celý týden hraní - divadla, koncerty a tak. Takže to budu slavit pracovně,“ řekla ČTK Načeva.

Zpěvačka a divadelnice s bulharskými předky Načeva podle svých slov svůj věk příliš neřeší. „Tělo se mění, ale hlava pořád funguje a pořád mě baví dělat nové věci. Co se týká mého projevu, zpívá se mi líp. Na pódiu se cítím jistěji, vnímám to ve větším klidu. Proto mi vyhovuje spolupráce s Michalem Pavlíčkem a komorní ráz našich vystoupení. V mládí jsem se styděla, tak jsem raději více řvala,“ uvedla Načeva.

Monika Načeva a turné The Sick Rose Tour.

Pro album Na svahu vybrala spolu s Pavlíčkem svoje nejznámější písně, které dostaly díky účasti Pavel Bořkovec Quartetu novou podobu s výraznými smyčci. „Pro mě jsou to „životní“ básně, které přímo pro mě napsal Jáchym Topol. Chtěla jsem, aby stále byly slyšet. V šatečkách smyčců a Michalovy krásné akustické kytary neuvěřitelně fungují a krásně žijí,“ podotkla Načeva k textům. Podle Pavlíčka je Načeva zpěvačkou, která ví, co chce a ví, o čem zpívá. „Se svou nádhernou barvou hlasu a zvláštním emotivním výrazem je ženou, která mě velmi inspiruje a jejíž vidění světa je mi velmi blízké,“ sdělil Pavlíček, který s Načevou první album Možnosti tu sou... natočil v roce 1994.

Načeva začínala jako herečka. Vystupovala zejména v pražském divadle Sklep a objevila se například ve filmu Mazaný Filip.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!