Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Monstra už nestraší. Projekt Dark Universe možná skončil dříve, než vůbec začal

Kultura

  18:00
Nová verze filmu Mumie s Tomem Cruisem měla být vlajkovou lodí projektu Dark Universe studia Universal. Ten měl oprášit zašlou slávu legendárních filmových monster od Universalu a propojit je ve stejném filmovém světě. Film byl ale propadák a od projektu odešli klíčoví hráči. Je pravděpodobné, že projekt Dark Universe skončil ještě dříve, než pořádně začal.

Snímek Mumie (2017). foto: Studio Universal Pictures

Od projektu koncem minulého týdne odstoupili scenáristé Alex Kurtzman a Chris Morgan. Právě toto kreativní duo mělo oživit projekt Dark Universe. Ten měl do nového tisíciletí přinést ikonická filmová monstra a zároveň vytvořit společné universum, kde by se příšery potkávaly. Kurtzmanova Mumie toho byla příkladem - ačkoliv je v centru dění oživlá Egypťanka (Sofia Bouttelová), divák se potká třeba i s doktorem Jekyllem/Hydem (Russell Crowe) nebo příšerou s bažin.

Mumie propadla, Drákula se bojí o život. Start filmového ‚vesmíru‘ Dark Universe nevyšel

Mumie, ve které si hlavní roli zahrál Tom Cruise, nedopadla podle očekávání. Snímek nebyl vyloženým kasovním propadákem, ale kritika mu dala pořádně zabrat. Na recenzním serveru Rotten Tomatoes má pouhých 16%. Na ČSFD si vede o poznání lépe s 55% (údaje k 14. listopadu), ale od vlajkové lodi celého projektu čekali všichni víc.

Plány Universalu byly ambiciozní. Johnny Depp měl být Neviditelným mužem, Javier Bardem Frankensteinovým monstrem a Dwayne Johnson měl být podle některých informací chlupatým Vlčím mužem. Plánoval se také nový Fantom opery, Drákula nebo Frankensteinova snoubenka.

Promo snímek ke startu Dark Universe. Zleva: Russell Crowe, Javier Bardem, Tom Cruise, Johnny Depp a Sofie Boutellová. Ti všichni (a řada dalších) se měli na oživení ikonických monster podílet.

Oficiální konec oznámen nebyl a stále je možné, že se Universalu podaří Dark Universe nějak zachránit. Jinak by to totiž byl smutný konec velké značky. Studio Universal se ve třicátých letech nejvíce proslavilo právě klasickými film o příšerách. Třeba v roce 1931 měl premiéru kultovní Dracula, který proslavil herce Belu Lugosiho, nebo snímek Frankeinstein ve kterém zazářil Boris Karloff.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!