Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Možná zaplatí milióny. Led Zeppelin čekají na výrok soudu

Kultura

  11:35
LOS ANGELES - Hudebníci skupiny Led Zeppelin budou možná muset zaplatit dědicům amerického hudebníka Randyho Wolfa miliony dolarů z licenčních poplatků. Uvedl to ve své závěrečné řeči ve středu 22. června zástupce žalující strany, která skupinu viní z plagiátorství. Výsledný verdikt by měl padnout dnes. Led Zeppelin čelí obvinění, že část melodie hitu Stairway to Heaven ukradli z písně Taurus skupiny Spirit.

Robert Plant foto: Wikipedia

Kytarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page už dříve během soudního řízení prohlásil, že riffy označované v procesu za ukradené byly běžně používané dlouho před tím, než byly užity v písni Taurus skupiny Spirit a v písni Stairway to Heaven. Právník Francis Malofiy, který zastupuje dědice někdejšího člena skupiny Spirit Randyho Wolfa (známého také jako Randy California), řekl porotcům okresního soudu v Los Angeles, že Page nesdělil, co ho inspirovalo k úvodním akordům písně Stairway to Heaven, která má své místo v Grammy Hall of Fame. Zprávu ze soudního přelíčení přinesla agentura Reuters.

K TÉMATU:

„Neřekl, jak přišel na ten nápad,“ uvedl právník Malofiy. „A to proto, že část písně byla vytržena z Wolfovy písně Taurus,“ pokračoval právník žalující strany a přednesl své návrhy odhadů škody v Rozmezí od tří do třiceti milionů dolarů.

O originalitě jedné z nejprodávanějších rockových písní všech dob má rozhodnout porota federálního soudu.

Zpěvák Robert Plant (vlevo) a kytarista Jimmy Page v soudní síni.

Obhájce kapely Peter Anderson u soudu zopakoval, že sled tónů otevírající píseň Stairway to Heaven je široce rozšířený akord, který byl před tím i potom používán. „Randy Wolfe tenhle akord nestvořil“, prohlásil obhájce skupiny.

Anderson také zpochybnil odhad škod, který přednesl žalobce Malofiy a řekl, že i v případě, že dojde k rozhodnutí, že autorem části písně je Wolf, bude nutné určit hodnotu pouze té dané části písně a z ní vypočítat ušlý zisk z licenčních poplatků .

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!