Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Mrakoplaš v televizi. Zeměplocha Terryho Pratchetta se dočká seriálového zpracování

Kultura

  16:00
LONDÝN - Web Deadline přišel s informací, že se kultovní Zeměplocha spisovatele Terryho Pratchetta dočká seriálového zpracování od BBC Studios.

Terry Pratchett. foto: Reuters

Zeměplocha Terryho Pratchetta je ohromný fantasy svět, který je prostě tak trochu placatý (odtud také název) a leží na hřbetě slonů stojících na obří želvě. Sám Pratchett do Zeměplochy zasadil 41 svých knih, nespočet povídek a vytvořil celé tucty promyšlených postav. Takové množství námětů si přímo říká o seriálové zpracování.

Nejen Zeměplocha je placatá. Nedokončené Pratchettovy romány zničil parní válec

Toho se podle informací webu Deadline zhostí společnost BBC Studios. Podle webu Deadline půjde o seriál, který bude mít hned několik sérií. Dílo by měl napsat Simon Allen, který je podepsaný pod seriály Strikeback a Ponorka. Zatím není jasné, kdo bude seriál vysílat ani kdo v něm bude hrát.

Nepůjde o první seriálové zpracování Pratchettových děl. Britský televize Sky One již přinesla televizní adaptace Barvy kouzel, Otce Prasátek a Zaslané pošty. Populární spisovatel Neil Gaiman zase v současné chvíli adaptuje jako seriál knihu Dobrá znamení, kterou spolu s Pratchettem napsal.

Spisovatel Terry Pratchett zemřel v roce 2015 na následky Alzheimerovy nemoci. Během života napsal sedmdesítek románů a v 90. letech byl nejprodávanějším britským autorem. Na celém světě prodal na 85 milionů jeho knih ve 37 jazycích, včetně češtiny.

Zeměplocha.
Terry Pratchett