Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mrtví tak docela neumírají. Oceňovaný režisér Jim Jarmusch natočil zombie komedii

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Jim Jarmusch není režisérem, který by zůstal jen u jednoho filmového žánru. V jeho nové komedii Mrtví neumírají (The Dead Don´t Die) se v hlavních rolích představí Adam Driver a Bill Murray. Snímek se premiéry dočká 14. července.

Tyhle policisté se i během apokalypsy asi nudí. Bill Murray a Adam Driver ve filmu Mrtví neumírají (The Dead Don´t Die). Režie: Jim Jarmush. foto: FOCUS

„Říkal jsem ti, že to špatně skončí,“ oznamuje až znuděným hlasem policista Ronald Peterson (Adam Driver). Jeho kolega Cliff Robertson (Bill Murray) ještě znuděněji přikyvuje. Kolem nich se městem prochází horda nemrtvých. Jenže Jarmuschovi nemrví nejsou jen taková obyčejná krvelačná horda. Místo mozků je tak přitahuje to, co měli rádi již za svého života. Jeden z nemrtvých se dožaduje kávy, druhý pak vína chardonnay. Z ukázky je patrné, že Jarmusch skládá poctu sedmdesátkových zombie filmům a vkládá do ni pořádnou dávku svého osobitého humoru.

Zraněná srdce mají úraz nasimulovaný. Filmové tělo postrádá krev

Jarmusch do svých filmů rád obsazuje osvědčené herce. To ale neznamená, že ve hvězdně obsazené komedii zůstalo jen u nich. Kromě Adama Drivera (BlacKkKlansman, Star Wars) a Billa Murraye (Zombieland, Krotitelé duchů) se divákům představí i Steve Buscemi, Tilda Swintonová, Selena Gomezová, Danny Glover, Iggy Pop nebo Chloë Sevignyová.

Nezávislý filmař Jim Jarmusch točí filmy od roku 1980. Je znám tím, že se nenechává svazovat žánry. Je miláčkem filmového festivalu v Cannes, odkud už si odnesl čtyři ceny včetně jedné za nejlepší film (Zlomené květiny, 2005). Jeho nejúspěšnějším filmem je patrně surrealistický western Mrtvý muž (1995) s Johnnym Deppem v hlavní roli.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!