Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Můj otec byl patriot, řekla Albrightová na premiéře

Kultura

  20:32aktualizováno  22:22
PRAHA - Poctou českému diplomatovi a univerzitnímu profesorovi Josefu Korbelovi je dokumentární snímek Muž s dýmkou, který měl v Praze premiéru. Zúčastnila se jí Korbelova dcera, někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Madeleine Albrightová přivítala diváky na premiéře. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Podle její vzpomínkové knihy Madeleine snímek natočil režisér Josef Císařovský. Premiéru si nenechali ujít ani bývalý prezident Václav Havel, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a další hosté ze světa diplomacie.

Bylo to dobrý, konstatoval suše Havel

"Můj otec byl vždycky dobrý československý patriot. Moc mě naučil," uvedla Albrightová před začátkem promítání v pražském kině Atlas. Po zhlédnutí snímku uvedla, že moc dobře ukazuje nejen život jejího otce, ale je i výpovědí o zážitcích těch, kteří museli opustit svou vlast a našli nový život. Havel snímek zhodnotil krátce: "Bylo to dobrý." Korbel podle Schwarzenberga skvěle reprezentoval ducha první republiky, "hluboce zakořeněné vlastenectví lidí, kterým šlo opravdu o tu zem".

Dokument připomíná odkaz demokrata, který byl podle své dcery "velký intelektuální humanista". Nejvíce byl ovlivněn Tomášem Garriguem Masarykem.

Na premiéru dokumentu dorazili i manželé Dagmar a Václav Havlovi (uprostřed). Na snímku v diskusi s Madeleine Albrightovou a Karlem Schwarzenbergem.

Jeho přesvědčení o nezbytnosti demokratickým způsobem pracovat na lepším a spravedlivějším uspořádání světa a dějinné zvraty ho přinutily dvakrát opustit vlast, nejprve před nacisty, poté před komunisty. Albrightová v souvislosti se zaměřením svého otce užila termín "korbelismus".

Ve své rodné zemi byl Korbel až donedávna nepříliš známý, ačkoli vychoval dvě americké šéfky diplomacie - kromě své dcery ještě Condoleezu Riceovou jako svou někdejší studentku. I její hlas ve snímku zazní.

Přísný otec

Albrightová označila za zázrak, že tu možnost měl emigrant a československý diplomat. Poznamenala, že se současnou ministryní zahraničí USA Hillary Clintonovou je pojí zase stejná škola.

Dokument o životě a díle je postaven na výpovědích Albrightové a dalších členů rodiny, její sestry Kateřiny a bratra Jendy, jak je klíčová vypravěčka jmenovala. Vzpomínali nejen na jeho profesní působení, ale i jako na přísného otce, který vůči nim jako nejtvrdší trest užíval i několikadenní mlčení. Je zároveň zamyšlením nad rolí demokracie v současném světě.

Muž s dýmkou - podívejte se na ukázku

Téměř hodinový snímek, jehož producentem je Miloslav Doležal, se zanedlouho objeví i na televizních obrazovkách. Česká televize jej odvysílá 17. listopadu ve 20 hodin.

Výroba podle Císařovského trvala dva roky, rozhovor s Albrightovou se točil dvakrát. První záznam totiž nešťastnou náhodou skončil ve sklenici vody a až později se ukázalo, že je použitelný, prozradil Císařovský.

Československý diplomat

Josef Korbel se narodil v září 1909 v Kyšperku, nynějším Letohradě. V letech 1936 až 1939 byl tiskovým atašé v Bělehradě, za druhé světové války vedl československé vysílání BBC v Londýně. Po válce se stal velvyslancem v Jugoslávii a Albánii. Po únorovém puči v roce 1948 odešel do exilu a požádal o azyl v USA. Útočiště nalezl v Denveru ve státě Colorado, kde přednášel na Vysoké škole mezinárodních studií, která od loňska nese jeho jméno. Zemřel v roce 1977.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.