Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Munchův Výkřik se dá lehce mylně vykládat, tvrdí kurátor. Jde o vzpomínku na melancholii

Kultura

  13:29
Slavný obraz Edvarda Muncha se zdá na první pohled jasný, možná si jen stačí interpretovat samotný název „Výkřik“. Pokud jste se na toto ikonické dílo dívali jako na křičící figuru, zmar a poselství, bylo to podle všeho špatně.

Edvard Munch, obraz Výkřik (1893). foto: Reprofoto

Kurátor aktuální výstavy v Londýně, Giulia Bartrum vysvětluje, proč není příliš na místě vidět obraz jako křičící figuru. ,,Obraz byl jakýmsi připomenutím pro Muncha, zachycoval vlastní vzpomínku z Osla, kdy měly mraky a nebe dramatický červený odstín,“ říká.

Právě krvavý odstín nebe měl na Muncha specifický vliv, kdy cítil určitou úzkost, uvedl Bartrum pro CNN. ,,Jde víceméně o zachycení Munchovy konzistentní nálady, nejedná se o křičící osobu.“ Sám umělec na litografickou verzi obrazu připsal, že cítí hluk přírody, že osoba na obraze se jen chrání, řev přírody je pro ní neúnosným.

Vlnící se linka je skoro jako vibrující element obrazu. ,,Jistě, že má emotivní dopad, obraz se dá nesmírně lehce dezinterpretovat.“, uvádí Bartrum a dodává, že je mnohem jednodušší se s křičící postavou ztotožnit,neboť každý občas zažívá nějaké psychické vypětí.

Litografie Munchova obrazu Výkřik. (1893).

Jak už bylo ale řečeno, Munchův Křik je odrazem úzkosti, kterou máme z cítění přírody. Ve svém případě vychází z krvavého norského nebe. ,,Nešlo o veřejný vzkaz, Munch jen vyjadřuje své vlastní prožitky.“

Slavné obrazy pohledem kalkulačky. Je Munch opravdu nejdražší?

Obraz se navíc často objevuje v komerčních záležitost, v politice a své místo má i jako emoji na Facebooku a Instagramu.

Podle kurátora londýnské výstavy Bartruma je vlastní interpretace naprosto přirozená. ,,Ten obraz tady je a vždy bude jaksi využíván, ať už ze strany politiky nebo v osobnější rovině.“

Bartrum pravděpodobně naráží na slova mnoha jiných umělců, tedy že oni umění tvoří a to si pak žije svým vlastním životem, co se nejen interpretace týče. Různé příklady najdeme i v literatuře.

Tři pohledy na Munchovu duši

Práce Muncha se navíc vystavuje v čase, kdy se britská společnost zabývá především otázkou Brexitu. „Výstavu jsme na nadcházející období rozhodně neplánovali,“ podotkl Bartrum, který čas výstavy popsal jako čistě náhodný. Práce na chystaný projekt začaly totiž již před pěti.

Výstava potrvá od 11. dubna do 21. července v Britském Museu. Jedná se o spolupráci mezi Londýnem a Oslem, jehož umělecké zázemí poskytlo na 50 litografií za své sbírky, jedná se tak o největší výstavu Munchovy práce, jež se za posledních 45 let v Anglii uskutečnila.

Autor: