Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Muž s nezaměnitelným hlasem. Tenorista Andrea Bocelli vystoupí příští rok v Praze

Kultura

  12:00
Proslulý italský tenorista Andrea Bocelli vystoupí příští rok 12. května v pražské O2 areně. Do Prahy se s novým programem vrátí po třech letech. Na koncertu zazní melodie z připravovaného alba, které vyjde letos na podzim, i světové operní árie. Bocelli zavzpomíná také na album Romanza, které se nedávno dočkalo po 20 letech reedice. Za pořadatele o tom informovala Vlaďka Zahradníková.

Italský tenor Andrea Bocelli a kouč Leicesteru Claudio Ranieri. foto: ČTK/AP

V březnu 1999 byl Bocelli hostem předávání výročních cen Akademie populární hudby. Při té příležitosti převzal šestinásobnou platinovou desku za mimořádně úspěšný prodej 182 000 zvukových nosičů alba Romanza na českém trhu.

Nevidomý tenorista Bocelli obdrží vysokoškolský diplom

Bocelli v Praze vystoupí za doprovodu Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) spolu s dalšími hosty, kteří budou oznámeni později, uvedla Zahradníková. Vstupenky v cenách od 900 do 12 500 korun budou k dispozici s ročním předstihem v síti Ticketportal od 9. května.

V Praze se nevidomý tenorista a zpěvák vážné i populární hudby představí popáté. Naposledy ve vyprodané O2 areně vystoupil v listopadu 2015. Za doprovodu ČNSO nabídl klasické árie z nejslavnějších italských i světových oper, písně z nového alba i skladby úzce spjaté s atmosférou Vánoc. Spolu s Bocellim se představila sopranistka Maria Aleidaová a kytarové duo CARisMA.

Osmapadesátiletý Bocelli patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější interprety současnosti. v průběhu dvacetileté kariéry prodal téměř 100 milionů nosičů. Jeho tvorba, kolísající mezi romantickým popem a klasickými áriemi, ale nemá jen příznivce. Zatímco zpěvačka Celine Dionová prohlásila, že „kdyby Bůh měl hlas, byl by to hlas Andrea Bocelliho“, kritici poukazují, že Bocelliho popularita je marketingovým tahem.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...