Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Může být smrt dobrá? Unikátní dokument slovenského režiséra popisuje cestu Britky za eutanazii

Dokument Dobrá smrt (2019). Režie: Tomáš Krupa. foto: FALCON

Britka s nevyléčitelnou nemocí se rozhodne pro asistovanou sebevraždu. Ona se téměř těší, její rodina prožívá bouři. Dobrá smrt zamíří do českých kin 17. října.
  18:00

72 letá Britka Janette trpí svalovu dystrofií. Nemoc postupuje velmi rychle a nemilosrdně. Janette byla svědkem toho, jak ji tato nemoc vzala matku. Rozhodne se proto ukončit svůj život s pomocí lékaře, rozhodne se pro asistovanou sebevraždu. 

Dokument Dobrá smrt (2019). Režie: Tomáš Krupa.
Dokument Dobrá smrt (2019). Režie: Tomáš Krupa.

Velká Británie ale tuto možnost odchodu nenabízí a Janette musí odjet do Švýcarska. Sama Janette se vlastně těší a prožívá duševní klid. Její příbuzní ale zažívají hotovou bouři a snaží se to nemocné za každou cenu vymluvit. Snímek s výrazně sugestivní kamerou využívá postupy hraného filmu a do skutečného Janettina příběhu poutavě vplétá charaktery a životní příběhy jejich nejbližších.

„Když jsem se Janette zeptal, proč souhlasila s natáčením, odpověděla, že pokud to pomůže třeba jen jedinému člověku, který má podobné problémy, bude to stačit a má to pro ni smysl. Až později se ukázalo, že její příběh je vlastně příběhem celé rodiny,“ popisuje režisér Tomáš Krupa. 

V rámci projekcí bude dokumentu Dobrá smrt předcházet krátký, mnohokrát oceněný film Spolu sami režisérky Diany Cam Van Nguyen. Předfilm přispívá k tématu vyrovnání se se smrtí s důrazem zejména na mládež.

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...