Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Muzeum rekordů v Pelhřimově vystavuje unikátní tisky Bible kralické

Kultura

  6:00
PELHŘIMOV - Expozice Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově nabízí do 5. ledna 2014 ojedinělou příležitost prohlédnout si zblízka unikátní výtisky několika biblí. Nejvzácnějšími exponáty jsou originál šestého dílu Bible kralické z roku 1601 a originál Bible kralické z roku 1613.

Originál Bible kralické, z výstavy v Kralicích nad Oslavou. foto: LN - Petr Lemberk

Výjimečná výstava je současně připomínkou letošního 400. výročí posledního předbělohorského vydání Bible kralické, jedné z nejvýznamnějších českých literárních památek. "Bible kralická byla prvním českým překladem bible z původních biblických jazyků - hebrejštiny, aramejštiny a řečtiny. Byli jsme teprve pátým národem na světě, které měl bibli přeloženou z původních jazyků," řekl teolog a sběratel biblí Vladislav Donát z Biblického teologického semináře, jenž knihy muzeu zapůjčil. Obou nejvzácnějších vystavených výtisků se podle něj na světě vyskytuje pouze několik stovek, většina skončila v soukromých sbírkách.

Každý dochovaný původní výtisk je velikou vzácností

Po bitvě na Bílé hoře byly tyto bible vyhledávány, páleny a jejich držitelé trestáni. "Každý dochovaný původní výtisk je tedy velikou vzácností," řekl Donát, jenž má ve sbírce přes dvě stovky biblí mnoha druhů a velikostí. Bible byly letos na podzim vystaveny v pelhřimovské městské knihovně. Lidé v Muzeu rekordů uvidí také Bibli prešpurskou, evangelickou Postilu, Svatováclavskou bibli, několik kancionálů a dalších výtisků.

První vydání Bible kralické vyšlo v šesti svazcích, v jednosvazkovém vydání vyšla Bible kralická poprvé v roce 1596. Letošní výročí připomnělo poslední předbělohorské vydání. V době rekatolizace spojovala Bible kralická rozptýlené skupiny českých a moravských exulantů i domácí tajné příznivce jiných církví než katolické.

V Kralicích nad Oslavou se oslavy 400. výročí posledního předbělohorského vydání Bible kralické uskutečnily v polovině září. V tamní škole byly otevřeny výstavy přibližující mimo jiné moravské nekatolické památky. Doprovodný program nabídl téměř čtyři desítky akcí, kterých se zúčastnilo kolem 3000 návštěvníků.

Autor: