Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Muzeum ukazuje soukromí Gustava Klimta. Nahlédněte

Kultura

  12:50
VÍDEŇ - Vídeňské Leopoldovo muzeum uspořádalo výstavu, která přibližuje soukromý život secesního malíře Gustava Klimta. Exponáty výstavy nazvané "Klimt osobně" pocházejí převážně z vlastních sbírek muzea.

Smrt a život. Stěžejní dílo malíře Gustava Klimta foto: leopoldmuseum.org

Výstava potrvá od pátku do 27. srpna. Muzeum expozici sestavilo při příležitosti letošního 150. výročí Klimtova narození 14. července 1862 u Vídně. Součástí výstavy je i několik Klimtových děl, mezi nimiž nechybí stěžejní Smrt a život.

Jádro výstavy však tvoří fotografie, drobné kresby nebo 400 dopisů a pohlednic, které umělec psal životní družce Emilii Flögeové a které mimo jiné odhalují jeho cestovatelskou vášeň.

Vídeň žije Klimtem

Klimtova malba v budově vídeňského Kunsthistorisches Museum

Nadcházející výročí narození Gustava Klimta je pro Vídeň prvořadou událostí a instituce, které se mohou Klimtem pochlubit, tak ochotně činí. Další z vídeňských kulturních stánků, Kunsthistorisches Museum, vystavělo pro návštěvníky speciální konstrukci, aby si mohli lépe prohlédnout Klimtovy nástěnné malby z roku 1890. Běžně se na ně hledí z hloubky dvanácti metrů.

Fotografie v Leopoldově muzeu Klimta ukazují mimo jiné ve společnosti výletníků u jeho oblíbeného alpského jezera Attersee, s přáteli nebo před ateliérem.

Zlatý citron, jenž byl vymačkán?

"Zajímal nás průsečík života a díla," řekl ředitel Leopoldova muzea a zároveň kurátor výstavy Tobias Natter. Muzeum se podle něj chce svým příspěvkem ke klimtovskému roku vzepřít obvyklému nahlížení na legendárního malíře jako na "zlatý citron, jenž byl vymačkán a o němž už bylo vše řečeno".

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...