Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na Amerických hudebních cenách bodoval idol Bieber

Kultura

  9:56
LOS ANGELES - Kanadský teenagerský idol Justin Bieber perfektně zabodoval na nedělním vyhlašování hudebních cen American Music Awards, když si odnesl vítězství ve všech čtyřech kategoriích, v nichž byl nominován. Svůj debut v této soutěži korunoval šestnáctiletý Bieber ziskem hlavní ceny večera, nejoblíbenějšího umělce roku.

V Los Angeles se v noci na pondělí udílely American Music Awards. Čtyři sošky získal sedmnáctiletý idol Justin Bieber foto: ČTK

Tuto trofej získal jako nejmladší z dosavadních vítězů. Za sebou nechal řadu favorizovaných kandidátů, včetně veteránů Eminema a Ushera, stejně jako Katty Perryovou a Lady Gaga.

O vítězích rozhodlo internetové hlasování, tříhodinový ceremoniál vyhlašování se konal neděli večer (dnes ráno SEČ) v divadle Nokia v Los Angeles.

Bieber si odnesl sošky i ve třech dalších kategoriích: za nejoblíbenější popové/rockové album, objev roku a ocenění za nejoblíbenějšího mužského umělce v kategorii popu/rocku.

"Jsem z toho nejmenšího městečka na světě, něco kolem 30.000 lidí," řekl šestnáctiletý Bieber při přebírání ceny za objev roku. "Nikdy jsem si nepomyslel, že to je možné," citovala ho agentura Reuters.

"Nevím, jak je to možné, protože jsem zpíval Eminema od svých tří let a Usher je můj učitel. Je to bomba," prohlásil po vítězství v kategorii nejoblíbenějšího mužského umělce.

Bieber, který vyrostl ve městě Stratford v kanadské provincii Ontario, ale nyní žije ve Spojených státch, je podle agentury Reuters možná největším "trhákem" v hudebním světě. Vášnivě ho zbožňují miliony fanynek, které zahlcují sociální síť Twitter svými vyznáními.

Bieberova alba My World 2.0, vydaného letos, se už v USA prodalo téměř dva miliony kusů.

Nejvíce nominací, po pěti, získali letos rapper Eminem a country skupina Lady Antabellum. Ta proměnila jednu nominaci, Eminem dvě: v kategorii rapu a hiphopu zvítězil jako nejoblíbenější mužský umělec a získal cenu za nejoblíbenější album Recovery, které vyšlo letos.

Eminem, který je znám svým tradičním odporem k vyhlašovacím show, se ani tentokrát na ceremoniál do Nokia Theatre nedostavil.

Mezi dalšími vítězi na letošním 38.vyhlašovacím ceremoniálu American Music Award jsou Taylor Swiftová, která už potřetí za sebou zvítězila jako nejoblíbenější zpěvačka country, skupina Black Eyed Peas, Usher, Carrie Underwoodová, Brad Paisley a Rihanna.

Usher se dočkal ocenění v kategorii soulu/R&B za album Raymond v.Raymond, Underwoodová si odnesla ocenění za album Play One v kategorii country.

V Los Angeles se v noci na pondělí udílely American Music Awards. Na koncertě vystoupila také zpěvačka Pink

Paisley si odnesl druhé ocenění v kariéře jako nejoblíbenější zpěvák country. Rihanna získala už čtvrtou cenu ve své kariéře vítězstvím v kategorii nejoblíbenější umělkyně v kategorii soulu/R&B.

Autoři: ,