Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Na Drive stage na ostravských Colours zazní i kladiva a řetězy

Colours of Ostrava

  11:30
Festival Colours of Ostrava pokračuje v mapování alternativních proudů v country, folku, blues, akustické hudbě a rockabilly. Na speciální Drive stage vystoupí celkem patnáct kapel z celého světa i od nás. K hlavním jménům scénu budou patřit američtí country-punkoví Slim Cessna's Auto Club nebo australští Graveyard Train, kteří pro svůj temný mix dark country, rockabilly, bluegrassu a punku využívají i kladiva a řetězy.

Graveyard Train, foto: Colours of Ostrava

"Nepřestává nás bavit objevovat dravé a živelné kapely, které neuznávají žádná tabu. Country a folk ohýbají přes punk, rock, Balkán, ska, temný kabaret a ještě temnější blues," vysvětluje ředitelka festivalu Zlata Holušová. Mezi letošními kapelami budou známá jména i čerstvé objevy, divoké koncertní kapely i křehcí folkaři. "Každá z kapel přitom představuje svébytný originál. Některé mají hlasy ostré jako kudla, některé namísto bicích používají železné řetězy nebo oslí zuby," doplňuje Zlata Holušová.

North Mississippi Allstars doporučil osobně Robert Plant

Na Drive Stage vystoupí kromě v úvodu jmenovaných kapel také američtí na Grammy nominovaní North Mississippi Allstars, které s jejich syrovým boogie bluesrockem na Colours of Ostrava osobně doporučil Robert Plant. Z Londýna přijede do Ostravy kapela The Great Malarkey, bláznivě míchající punk, ska, balkánskou dechovku a kabaret, ze San Franciska pak písničkářka Rupa Marya s formací The April Fishes, kteří volně střídají francouzský šanson, punkrock, gypsy swing, tango, cumbiu a americký folk 60. let zdobený špetkou indické bhangry.

North Mississippi Allstars

Polsko zastoupí dvě kapely - Orkiestra św. Mikołaja je skupina, která už přes čtvrt století dokazuje, že lidová hudba se dá hrát i na starobylé akustické nástroje moderně a nápaditě, a Volosi, smyčcový kvintet, který během okamžiku dokáže z lyricky hladivých minimalistických pasáží přejít do energického výbuchu.

Francouzské sourozenecké duo Isaya.

Ctitele francouzské hudby potěší dvojčata Jessica a Caroline Jeandon, alias Isaya, které hrají folkové písničky křtěné gospelem nebo nabroušeným bluesrockem, a světově proslulá mužská vokální skupina z Marseille Lo Cor dle la Plana, jejíž členové zpívají v jazyce středověkých trubadúrů oksitánštině a věnují se polyfonii. Podobně temperamentní zážitek nabídne čtyřčlenná ženská vokální skupina Assurd z Neapole. Hudbu od hranic Mexika a USA představí kapela David Wax Museum hrající folkrock prolnutý mexickým stylem son jarocho.

Česko zastoupí MDŽ nebo Mordors Gang

Za Českou republiku se na Drive stage představí formace tří muzikantek: Lucie Redlové, Beaty Bocek a Jitky Šuranské nazvaná MDŽ, dále plzeňské rockabilly/psychobilly Mordors Gang, punkrockoví Queens of Everything a dirty countryoví The Moonshine Howlers s punkovou dravostí a americkým zpěvákem Brianem Wayne Evansem.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...