Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na festivalu v Cannes se představila restaurovaná verze filmu Až přijde kocour režiséra Jasného

Kultura

  12:00
CANNES - Na filmovém festivalu v Cannes se dnes představila digitální restaurovaná verze československého filmu z roku 1963 Až přijde kocour od režiséra Vojtěcha Jasného. Na festival přivezl restaurovaný film Národní filmový archiv (NFA) z Prahy.

Snímek Až přijde Kocour (1963). foto: Česká televize

Jde o jediný český a československý snímek, který je přítomen v soutěžních sekcích tohoto nejznámějšího světového festivalu. Film se v Cannes představil zhruba před půl stoletím a získal tehdy zvláštní cenu poroty a další dvě ceny. K restaurované verzi filmu NFA pořídil i novou znělku.

Snímek Až přijde Kocour (1963).
Režisér Vojtěch Jasný

Film na francouzskou riviéru doprovodila také slovenská herečka Emília Vášáryová. Pro ni byl snímek jedním z prvních celovečerních filmů, kde hrála. Režisér Jasný si ji vybral do jedné z hlavních rolí, protože se léta věnovala gymnastice, uvedla.

Herečka také pro festivalový tisk zavzpomínala na některé okolnosti natáčení. „Ve snímku účinkoval velký počet koček. Velkou výzvou bylo s nimi vydržet na hrazdě, jelikož se kvůli výšce třepaly jako listí ve větru, Jedna z nich byla tak vyděšená, že mě poškrábala a obě jsme spadly dolů. Ona velice elegantně, já trochu méně, protože mě pak odvezli do nemocnice,“ uvedla Vášáryová s tím, že zranění nebyla nikterak vážná. Herečka se zúčastnila představení filmu i v roce 1963, snímek podle ní francouzské publikum tehdy vřele přijalo.

Vedle Vášáryové ve snímku účinkují i další známí českoslovenští herci, například Jan Werich, který se podílel i na scénáři, Vlastimil Brodský, Jiří Sovák nebo Vladimír Menšík.

V sekci Cannes Classics soutěží dalších zhruba 20 filmů, například Dvojí život Veroniky od Krzysztofa Kieślowského nebo Mulholland Drive od Davida Lynche.

Film byl pod dohledem Národního filmového archivu digitálně restaurován ve studiu L’Immagine Ritrovata v Itálii. Finančně se na restaurování podíleli manželé Milada a Eduard Kučerovi. „V minulosti jsme v Boloni dohlédli na restaurování filmu Extase, který byl mimo jiné v roce 2019 v Benátkách oceněn jako nejlepší digitálně restaurovaný film. Spolupráce se nám osvědčila, a proto jsme se na studio obrátili i v případě Kocoura,“ řekl už dříve ředitel sekce audiovizuálních sbírek NFA Jonáš Svatoš.

Pro česká kina bude restaurovaný snímek k dispozici od 29. července.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!