Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Na pražském Výstavišti vyrostlo divadelní šapitó s názvem Azyl78

Divadelní šapitó Azyl78. foto: JATKA78

PRAHA - V parkové části Výstaviště Praha v Holešovicích vyrostlo divadelní šapitó s názvem Azyl78. Novou letní scénu plánují Jatka78 provozovat od druhé poloviny května do konce září. Azyl78 poskytne zázemí Cirku La Putyka, Dekkadancers a Amerikánce režiséra Viktora Tauše. Během léta si v něm zahrají také hostující soubory Městských divadel pražských, Divadla pod Palmovkou, Divadla Na zábradlí, Minoru a Vosto5.
  13:00

Šapitó se šířkou 30 metrů a výškou 15 metrů. vyrobené na zakázku v Itálii dorazilo do Prahy již nyní. Zkušební stavby na Výstavišti se zúčastnili i italští odborníci, kteří je rok vyráběli. Stan má černý interiér, který umožní hrát i za denního světla. Zvenku bude bílý s originální velkoplošnou malbou od výtvarníka Lukáše Musila alias Musy.

V programu se objeví i filmové projekce, koncerty a další živá kultura. Vše bude záviset na vývoji pandemie covidu-19 a aktuálních vládních opatřeních. Přesný program Azylu78 bude zveřejněn v průběhu dubna na www.jatka78.cz.

„Své nové letní působiště jsme nazvali Azyl78 proto, že chceme na konci tohoto složitého období poskytnout uprostřed parku střechu nad hlavou nejen svým domácím souborům, ale i celé řadě dalších spřátelených divadel a kulturních projektů. Těšíme se na diváky a chceme je přivítat venku, ale přesto v důstojném divadelním prostředí, které je navíc s ohledem na hygienu bezpečnější. Po roce omezování kontaktů mezi lidmi se chceme potkávat s diváky i kolegy. Chceme je vidět před i po představeních a neznáme lepší místo než na trávě a ve stínu stromů na kraji Stromovky,“ uvedl ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta.

Azyl78 šapitó iniciovala Jatka78 také z důvodu plánované rekonstrukce svého stálého prostoru v areálu Pražské tržnice. „Šapitó je taková naše radost. Nechceme ztratit naše diváky ani soubory, a než abychom hledali jiné místo v kamenných prostorech, řekli jsme si, že zkusíme cirkusový stan. Cirk La Putyka i další naše soubory v něm už mají dost zkušeností,“ řekl před časem Kubišta.

Šapitó s kapacitou 500 až 800 diváků tak dočasně nahradí i prostor spjatý s novocirkusovým souborem Cirk La Putyka, který Jatka78 v roce 2014 založil. „Celý rok jsme se nezastavili ani na chvíli, ale vidina léta v Azylu78 nás pohání dopředu. Sezonu plánujeme otevřít kabaretem Pot a lesk, který se bude současně vysílat i na platformě Film Naživo. Zkombinuje filmový a divadelní zážitek a bude plynulým přechodem mezi karanténním on-line obdobím a návratem k živému divákovi,“ uvedl principál Cirku La Putyka Rosťa Novák mladší.

Soubor Cirk La Putyka uvede v Azylu78 také několik dalších inscenací včetně premiéry představení Runners v režii Víta Neznala.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!