Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na příští Rock for People se vrátí Green Day. Českou koncertní premiéru zažijí Fall Out Boy

Kultura

  12:26
HRADEC KRÁLOVÉ - Na festivalu Rock for People příští rok vystoupí americká punk rocková legenda Green Day. Do Hradce Králové doveze své album, které vydá na začátku příštího roku. Společně s Green Day dorazí američtí rockeři Fall Out Boy, kteří budou mít na Rock for People českou premiéru, a držitelé Grammy, americká kapela Weezer.

Frontman kapely Green Day Billie Joe Armstrong. foto: REPRO LN

S ohledem na termín turné Green Day se v příštím roce uskuteční jeden z nejstarších hudebních festivalů v ČR o dva týdny dříve, od 18. do 20. června. „Vystoupení Green Day na Rock for People je splněním snu nejen nás pořadatelů, ale i mnoha našich fanoušků, kteří po nich volali v podstatě po celou naší historii. I proto jsme příliš neváhali a rozhodli jsme se udělat příští ročník v netradičním termínu,“ uvedl ředitel festivalu Michal Thomes.

Kapela Green Day hraje na MTV Europe Music Awards.
Green Day na MTV Europe Music Awards.

Rock for People dnes oznámil i jména dalších účinkujících, kterými jsou nizozemští hiphopeři DOPE D.O.D., australské elektronické duo SKYND a zástupci domácí scény John Wolfhooker. Předprodej vstupenek na 26. ročník Rock for People startuje 20. září.

Green Day, pětinásobní nositelé Grammy a členové rock’n’rollové síně slávy, jsou označováni za jednu z nejvlivnějších kapel své generace a za zakladatele amerického punku. Spolu s kapelami jako The Offspring nebo Bad Religion platí za ty, kteří definitivně usadili punk rock do historie americké populární hudby. Mají za sebou 70 milionů prodaných nosičů po celém světě a kolem deseti miliard audio a video streamů na sociálních sítích, ale i úspěch přelomového alba Dookie z roku 1994 a rockové opery American Idiot o deset let později. Poslední deska z roku 2016 Revolution Radio je deska o aktuálním dění na planetě.

Letos vydali singl Father Of All... jako ukázku z chystaného stejnojmenného alba, vycházejícího 7. února 2020. Ještě předtím 29. října kalifornská kapela vydá grafický román Last of the American Girls, který společně napsala.

Americká kapela Fall Out Boy, která v Česku ještě nehrála, je po 18 letech na scéně také jednou z velmi vlivných formací. Je kapelou, která se nebojí experimentovat s odlišnými interprety, jako to bylo v posledních letech na posmrtném songu s emo rapperem Lil Peep I’ve Been Waiting, s Macklemorem a Martinem Garrixem na aktuálním letním hitu Summer Days nebo s Eltonem Johnem na Save Rock and Roll.

Americká stálice Weezer funguje od roku 1992 a také si na Rock for People 2020 odbude svojí českou premiéru. Má za sebou 14 alb, přes 35 milionů prodaných nocičů, jednu cenu Grammy a tři nominace na ni.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.