Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Na zahájení Festivalu francouzského filmu budou posílena bezpečnostní opatření

Jean-Paul Belmondo a Anna Karina ve filmu Bláznivý Petříček. foto: Festival francouzského filmuReprofoto

PRAHA - V Praze dnes začíná 18. ročník Festivalu francouzských filmů. S ohledem na tragické události v Paříži se zahájení ponese v pietním duchu. Jinak program festivalu poběží podle plánu, zrušena bude pouze zahajovací recepci na francouzské ambasádě. Podle organizátorů budou také posílena bezpečnostní opatření na slavnostním zahájení. Festival představí téměř šest desítek filmů včetně dvanácti předpremiér. Kromě Prahy proběhne v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové.
  12:00

Zahajovacím film bude ve středu 18. listopadu v pražském kině Lucerna snímek režiséra Erika Lartigaua Rodinka Bélierových, který přijde do českých kin v březnu. Pražskou část festivalu zakončí 25. listopadu film Zbrusu nový zákon režiséra Jaka van Dormaela, jehož distribuční premiéra je plánována na 24. prosince. Výběr festivalových filmů nabídne žánrově pestrou směs včetně snímků uvedených v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes.

Z filmu Rodinka Bélierových.

Tři předpremiérové tituly uvedou v Praze jejich tvůrci. V pátek 20. listopadu představí režisér Xavier Beauvois ve Světozoru svůj film Cena slávy, tragikomedii o podvodníčkovi, který se v roce 1977 rozhodne ukrást a prodat rakev Charlieho Chaplina. Do českých kin bude film uveden 30. dubna.

Dalším z festivalových hostů bude režisér Arnaud Desplechin, který představí v pondělí 23. 11. v kině Lucerna svůj snímek Tři vzpomínky. Desplechin je známý i českému publiku svými snímky Učená pře aneb můj pohlavní život, Králové a královna, Vánoční příběh nebo Jimmy P.. Do svého nejnovějšího filmu obsadil oblíbeného francouzského herce Mathieua Amalrica, který ztvárňuje hlavní postavu Paula, který v retrospektivách vzpomíná na zjitřené dny svého mládí. Distribuční premiéru má snímek 3. prosince.

Třetím hostem festivalu bude režisér Jean-Pierre Améris, který uvede 25. listopadu v Kině 35 Francouzského institutu komedii Rodina k pronájmu.

Nejmladším divákům nabídne příběh Malého prince v animovaném filmu Marka Osborna. Českou premiéru bude mít 3. prosince.

Festivalová sekce ELLE(S) bude věnovaná ženským ikonám francouzské kinematografie. ředstaví filmy, ve kterých hlavní role ztvárnily filmové hvězdy 60. a 70. let jako jsou Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Jeanne Moreau, Isabelle Huppert, Fanny Ardant nebo Anna Karina. Tyto hvězdy Festival francouzského filmu uctí uvedením klasických snímků režisérů Jean-Luca Godarda, Françoise Truffauta a Jacquese Demyho Pohrdání, Paraplíčka ze Cherbourgu, Jules a Jim, Zachraň si kdo můžeš (život), Konečně neděle! a Bláznivý Petříček. Před hranými filmy ze sekce ELLE(S) bude promítán dokument 4 krát D o čtyřech herečkách Catherine Deneuve, Marii Dubois, Françoise Dorléac a Mireille Darc.

Jeanne Moreau ve filmu Jules a Jim režiséra Françoise Truffauta.

Anna Karina a Jean-Paul Belmondo ve filmu Jean-Luca Godarda Bláznivý Petříček.

Uvedeny budou také dokumenty o módě - snímek o historii časopisu ELLE režiséra Davida Teboula, film Yves Saint Laurent 5, avenue Marceau i snímek mapující život Saint Laurenta nazvaný Yves Saint Laurent, jak šel čas. Filmové projekce sekce ELLE(S) doplní panelová diskuze, které se kromě současné šéfredaktorky české verze časopisu ELLE Andrey Běhounkové zúčastní další hosté spojení s českou ELLE. Festival uvede také film Dior a já přibližující zákulisí slavného módního domu.

Sekce Filmové hity uvede například film o srílanském přistěhovalci Dheepan od režiséra Jacquese Audiarda, který získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes 2015. Dalšími v Cannes oceněnými filmy jsou romantické drama Můj král, za nějž Emmanuelle Bercot získala cenu pro nejlepší herečku, nebo film Zákon trhu, za který si hereckou cenu odnesl představitel hlavní role Vincent Lindon.

Jean-Paul Belmondo a Anna Karina ve filmu Bláznivý Petříček.
Plakát k filmu Paraplíčka ze Cherbourgu.

Součástí festivalu budou také Večery krátkých filmů, které ve dvou blocích představí hrané i animované filmy, mnohé z nich oceněné na mezinárodních festivalech.

Projekce doplní v galerii Francouzského institutu výstava filmových plakátů ON/A na filmovém plakátu 60. let.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!