Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na Zélandu začalo očekávané natáčení 'prokletého' Hobita

Kultura

  8:39
WELLINGTON - Na novém Zélandu bylo zahájeno dlouho očekávané natáčení fantasy filmu Hobit. Projekt od začátku provázely problémy nejrůznějšího rázu.

Jednou z hlavních postav filmu Hobit bude čaroděj Gandalf. foto: Reprofoto

Projekt za 500 milionů dolarů (téměř devět miliard korun) včetně přípravných prací za 50 milionů dolarů ohrožovaly nejen finanční potíže, jež vyvrcholily loni v listopadu řízeným bankrotem producenta filmu studia Metro-Goldwyn-Mayer.

Filmu také vyhlásily bojkot novozélandské filmové odbory, kterým se nelíbily pracovní a smluvní podmínky pro novozélandské herce. Režisérovi filmu Peteru Jacksonovi navíc prasknul žaludeční vřed a ještě v únoru se zotavoval po operaci.

Hlavní postavu hobita Bilbo Pytlíka ztvární britský herec Martin Freeman.Kromě něho se ve filmu objeví Elijah Wood, Sir Ian McKellen, Cate Blanchettová a Orlando Bloom.

Hobit bude dvoudílnou filmovou verzí stejnojmenného románu J.R.R. Tolkiena.

Dějově předchází trilogii Pán prstenů od stejného autora, již na plátna převedl rovněž Peter Jackson.

Sága Pán prstenů natočená také na Novém Zélandu se stala kultem i komerčním hitem. Úspěch filmu přinesl souostrovní zemi obrovské zisky z cestovního ruchu, neboť se pro fanoušky z celého světa stal skutečnou Středozemí, kde se mytický příběh odehrává.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!