Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Na zhlédnutí unikátu v Kutné Hoře bude jen pár týdnů

Kultura

  7:00
KUTNÁ HORA - Vzácná knižní miniatura s motivem těžby a zpracování stříbra v Kutné Hoře bude vystavena od 29. června do 10. srpna.

Kopie vzácné iluminace, jejíž originál bude vystaven v Kutné Hoře foto: archiv LN - Jindřich Mynařík

Návštěvníci Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře budou moci opět vidět unikátní středověkou iluminaci, kterou hejtmanství získalo na dražbě v Londýně. Knižní miniatura s motivem těžby a zpracování stříbra v Kutné Hoře bude vystavena od 29. června do 10. srpna při příležitosti výstavy Europa Jagellonica. Dílo je po většinu času uloženo v depozitáři.

Europa Jagellonica

Česko-německo-polským výstavní projekt poprvé v širokých mezinárodních souvislostech představuje Jagellonce jako evropskou dynastii s dopady na umění a kulturu. Expozice má tři zastavení - v Kutné Hoře, Varšavě a Postupimi. V Kutné Hoře, kde návštěvníci zhlédnou nejvíce děl, bylo zvoleno hlavní téma těžby stříbra a umění kolem roku 1500. Varšavská část s 230 exponáty začne v říjnu a jejím ústředním motivem bude jagellonská dynastie jako taková. Poslední etapa se zhruba stovkou děl začne příští rok v březnu v Postupimi a zaměří se na sňatkovou politiku tohoto rodu.

Iluminace byla vydražena na sklonku roku 2009, v Jezuitské koleji byla poprvé vystavena 27. prosince téhož roku, kdy ji zhlédly tisíce lidí. Galerie dílo ukázala veřejnosti také po roce od jeho zakoupení nebo při otevření opravených prostor koleje.

Iluminaci vytvořil koncem 90. let 15. století malíř z okruhu přední pražské iluminátorské dílny tohoto období a byla původně úvodním listem dnes již neznámé velké chorální knihy, z níž byla vyříznuta. Ve sbírkách GASK je jednou z největších a nejvýznamnějších památek středověké knižní malby vůbec. Na výstavě věnované umění a kultuře ve střední Evropě za vlády Jagellonců vystřídá v jedné z výstavních vitrín Kutnohorský graduál.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!