Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nakladatelé přestanou vydávat šest dětských knih autora Grinche. Důvodem jsou rasistické narážky

Jednou z nejznámějších postav Dr. Seussse je určitě zelený nepřítel Vánoc Grinch. foto: WIKIMEDIA COMMONS

LONDÝN - Správci pozůstalosti známého spisovatele s přezdívkou Dr. Seuss oznámili, že šest jeho dětských knih bude uloženo do trezoru. Důvodem jsou rasistické názory v nich obsažené. Chceme reprezentovat všechny menšiny a být inkluzivní, tvrdí správci.
  5:00

Podle společnosti Dr. Seuss Enterprises, která pozůstalost spravuje, k radikálnímu kroku došlo po důkladném konzultování s učiteli, specialisty a odborníky na dětskou literaturu. Šest titulů bude uloženo „do trezoru“ a bude zamezeno jejich dalšímu vydávání. 

Namaskovaný Jim Carrey ve filmu Grinch.
Zloun přišel ukrást Vánoce. Snímek Grinch (2018). Režie: Yarrow Cheney a Scott...

Končí tituly And to Think That I Saw It on Mulberry Street (Když si pomyslím, že jsem to viděl na ulici Mulberry), If I Ran the Zoo (Kdybych řediteloval ZOO), McElligot’s Pool (Bazén pana McElligota), On Beyond Zebra! (Za zebrou!), Scrambled Eggs Super! (Super míchaná vajíčka!) a The Cat’s Quizzer (Kočičí kvíz).

Všechny knihy obsahují nějaký rasový stereotyp. V pohádce And to Think That I Saw It on Mulberry Street vystupuje Číňan s dvěma hůlkami a miskou na jídlo. V povídce If I Ran the Zoo  se objevují dva primitivní Afričané s listy okolo pasu. Podle Dr. Seuss Enterprises jsou tato vyobrazení závadná a ubližují. 

Díla Dr. Seusse jsou pod palbou kritiky již delší dobu. Respektovaná vědecká studie dokázala, že děti mohou rasovou předpojatost získat již zhruba ve třech letech. V sedmi letech se pak jejich názory ohledně jiných ras upevňují. Studie z roku 2019 zase přišla s tím, že jen 2 % Seussových postav není bílé barvy pleti.

Americký spisovatel a ilustrátor Theodor Seuss Geisel (1904 - 1991) vešel do čtenářského podvědomí pod svou uměleckou přezdívkou Dr. Seuss. Má na kontě 46 knih pro děti. Mezi jeho nejznámější postavy patří Kocour v klobouku, Lorax nebo Grinch. Mnoho z jeho děl bylo zfilmováno. 

Na celém světě se prodalo přes 600 milionů jeho knih. Společnost Dr. Seuss Enterprises oznámila, že jen v roce 2020 utržila na jeho dílech obdivuhodných 33 milionů dolarů.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!