Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Napadání, ztráta sponzorů i výhružky smrtí provází ‚Trumpova‘ Caesara

Kultura

  18:00
NEW YORK - Hra Ceasar uvedená spolkem Shakespeare in the Park v New Yorku měla být prvoplánově provokativním kouskem. Hlavní roli Shakespearova dramatu, titulárního autoritářského Ceasara, totiž představuje Donald Trump. Ani tvůrci ale nemohli tušit, co jejich hra způsobí. Nenávist se obrátila proti Shakespearovi jako takovému a za hru pykají i lidé, kteří s ní neměli nic společného.

William Shakespeare - Caesar. Autoritářského císaře představuje Donald Trump. foto: Shakespeare in the Park

Ve hře nepadne Trumpovo jméno, ale přitom nikoho nenechává na pochybách. Gregg Henry, který hraje Ceasara, je záměrně stylizován do podoby Donalda Trumpa, současného prezidenta spojených státu. Autoritářský vládce je nakonec zavražděn Brutem, svým nejbližším druhem. Toto připodobnění spolu s podobou Donalda Trumpa vyvolalo rozhořčení mezi Trumpovými podporovateli. Hra měla být záměrně provokativním kouskem.

U rozhořčení to neskončilo. Během pátečního uvedení vylezla na pódium pravicová aktivistka Laura Loomerová. Přerušila tím právě scénu, kdy konspirátoři Caesara/Donalda Trumpa zabíjejí. „Jste vrazi, tohle je násilí proti Donaldu Trumpovi. Je to politické násilí proti pravici,“ křičela. Incident zachytil na kameru Jack Posobiec, další známý pravicový aktivista. „Jste nacisti jako byl Goebbels. Máte na rukou krev Stevea Scalise,“ pokračovala. Scalise je člen sněmovny reprezentantů, který byl postřelen Jamesem Hodgkinsem, Trumpovým odpůrcem. Divadelní soubor hru po tomto incidentu ukončil.

Lidé v USA se přou o Shakespearovu hru, v níž „vraždí“ prezidenta Trumpa

Americká televize Fox News hru odsoudila a označila ji za velmi závadnou. V reakci na to se od divadelního souboru Shakespeare in the Park distancovali dva jeho největší finanční sponzoři - Bank of America a Delta Airlines.

Nenávist se ale obrátila i proti divadlům a společnostem, které mají s Shakespearem jen něco společného. Ve městě Lenox ve státu Massachusetts se letos koná celoroční Shakespearovský festival. Jeho pořadatelé již dostali více než čtyřicet nenávistných zpráv. „Přeji vám ten nejhorší možný život a doufám, že všichni onemocníte a chcípnete,“ píše se v jedné ze zpráv. Informaci o tom uvedl deník The Boston Globe. Skupina Shakespeare Dallas sídlící v Texasu již dostala zpráv více než osmdesát. Jsou v nich výhrůžky smrtí i znásilněním.

Hra měla poslední uvedení v této sezóně v neděli 18. června. Její ozvěna ale jen tak slyšet být nepřestane.

Prezident Donald Trump při projevu v Miami.
Donald Trump.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...