Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nařčení z rasismu a transfobie se nevyhnulo ani Georgi R. R. Martinovi

Kultura

  18:00
Wellington - Autor ságy Hra o trůny se dostal do problémů, když na slavnostním večeru literárních cen Hugo (letos vysílaném online) nevhodně žertoval a komolil jména oceněných.

Spisovatel George RR Martin. foto: Reprofoto

George R. R. Martin je sice podle mnohých výborným spisovatelem, ale jako moderátor se úplně neosvědčil. Alespoň ne na letošním předávání cen Hugo, prestižních literárních ocenění v žánru sci-fi a fantasy. Martin měl podmínky poněkud ztížené, neboť letošní ceremoniál se stejně jako řada dalších akcí vysílal online bez přímého kontaktu s publikem nebo oceněnými. 

Autor ságy Ledu a ohně, která slouží jako předloha seriálu Hra o trůny George...
Autor ságy Ledu a ohně, která slouží jako předloha seriálu Hra o trůny George...

Martin při moderování opakovaně komolil jména vítězů jiné barvy pleti, pronesl nevhodný vtip o absenci pohlavních orgánů u oscarových sošek. 

„Fakt, že ta jména komolil někdo, kdo dokázal přijít se jmény jako jsou Daenerys, Viserys a Jaehaerys, je vážně k vzteku,“ napsala na sociální sít Twitter jedna z uživatelek.

Martin byl obviněn i z toho, že záměrně trivializoval úspěchy černošského spisovatele  N.K. Jemisina. Ten cenu Hugo vyhrál třikrát po sobě během tří let, což byl historický milník. Místo toho neustále zmiňoval jméno spisovatele a editora Josepha W. Campbella. Toho se snažila komise ceny Hugo de facto vymazat z historie minulý rok, když ho jedna z oceněných spisovatelek označila za fašistu kvůli jeho názorům. 

„Snad nikdy v životě jsem neviděla žádnou slavnostní ceremonii, která by byla takto neuctivá k vítězům,“ posteskla si kritička Natalie Luhrsová.

Společnost CoNZealand, která ceny Hugo zaštiťuje, se na svých stránkách za Martinovo chování omluvila. 

Celá řada lidí se ale za Martina postavila a celý útok na něj označila za zoufalou snahu bojovníků za sociální spravedlnost (SJW) odstranit oblíbeného spisovatele.

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč