Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Národní galerie se promění. Vyjde vstříc turistům

Kultura

  17:00
PRAHA - Velkých změn by měl doznat hlavně palác Kinských na Staroměstském náměstí, ze kterého chce Národní galerie udělat nejatraktivnější expozici pro zahraniční návštěvníky.

Veletržní palác, sídlo Sbírky moderního a současného umění Národní galerie foto: archiv LN

Národní galerie v Praze plánuje změnit organizaci svých sbírek a chystá i jejich přesuny. Není však zřejmé, v jaké době a za jaké peníze, neboť galerie kvůli údajně nízkému rozpočtu pracuje v úsporném režimu.

O nové koncepci svých expozic a dalšího směřování nechce NG média informovat, dokud koncepci v červnu, rok po nástupu nového ředitele Vladimíra Rösela, nepředloží ministerstvu kultury. Pro dislokaci sbírek má NG pracovní skupinu, jejíž doporučení dnes zveřejnil server artalk.cz.

Doporučení: gotiku pryč z Anežky

Skupina doporučila přenést gotické umění z kláštera sv. Anežky do Salmovského paláce na Hradčanech. Gotiku v jejím současném místě ohrožují povodně; stěhovat se ale podle informací ČTK pravděpodobně nebude dříve než za dva roky. Na Hradčanském náměstí tak NG spolu s expozicí baroka ve Schwarzenberském paláci a expozicí evropského umění od antiky do závěru baroka ve Šternberském paláci soustředí všechny své sbírky starého umění.

50 milonů korun dluhů

Národní galerie dnes řeší dluhy ve výši 50 milionů korun, které vznikly za minulého vedení neplacením faktur. Galerie dluh umořuje úsporami - omezuje program i provoz. Letos dostala od státu jen 220 milionů oproti loňským 238. Vlastní výnosy NG jsou asi 80 milionů. Podle představ ředitele Rösela by měla NG hospodařit s ročním rozpočtem 400 milionů korun.

Do kláštera sv. Anežky se vrátí umění 19. století a v paláci Kinských by NG dle doporučení měla "akcentovat nejatraktivnější expozici pro zahraniční návštěvníky: stálou expozici francouzského umění 19. a počátku 20. století společně s díly dokumentujícími její český kontext". O tato díla by přišel Veletržní palác, NG totiž soudí, že v holešovickém objektu jsou poněkud stranou zájmu návštěvníků zejména z řad turistů. Veletržní palác je přitom nejnavštěvovanějším objektem NG, podle výroční zprávy za rok 2010 do něj z celkových asi 300 tisíc návštěvníků přišlo přibližně 130 tisíc lidí.

Podle návrhu by ve Veletržním paláci vznikla expozice umění 20. století, výstavní prostor pro prezentaci současného umění a expozice mimoevropského umění, která je dnes v paláci Kinských.

Více prostoru pro krátkodobé výstavy

Pracovní skupina doporučuje, aby NG opustila Dům U Černé Matky boží a zřídila tři návštěvnická centra. Doporučuje také, aby každý z objektů měl vlastní prostor pro dočasné výstavy. Dnes ho má pouze klášter sv. Anežky, palác Kinských a Veletržní palác.

Do té doby, než NG předloží ministerstvu zmiňovanou koncepci, nebude zřejmé, kdy se změny uskuteční a kolik budou stát. Pracovní skupina doporučuje záměr uskutečnit za tři až pět let.

Autor: