Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Národní galerii může vést i cizinec, řekl ministr kultury

Kultura

  19:58
PRAHA - Ředitele Národní galerie Milana Knížáka, který tento rok ve funkci končí, může nahradit i cizinec. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to řekl ministr kultury Václav Riedlbauch.

Milan Knížák foto: Lidové noviny

Už v polovině ledna se generální ředitel Národní galerie (NG) Milan Knížák dohodl s ministrem kultury Václavem Riedlbauchem, že tento rok opustí svůj post. Časový harmonogram celého procesu zatím není určen, ale už nyní se začalo spekulovat o tom, kdo Knížáka v čele Národní galerie nahradí.

"Je legitimní vznést i názor, že by to (budoucí šéf Národní galerie ) nemusel být zrovna Čech. Kde je dneska psáno, že Národní galerie musí být s českým ředitelem v čele? Ani ta varianta není vyloučena," řekl ministr kultury v Radiožurnálu. Podle Riedlbauchových zkušeností by cizinec mohl být přínosem.

O jakém cizinci konkrétně uvažuje, ale nechtěl prozradit.

Jméno Knížákova nástupce by mělo být známé do jarních voleb. V současné době ministr spolu s dvanácti odborníky plánuje průběh výběrového řízení. Mezi poradci je například výtvarník Jiří David, Marta Smolíková nebo galerista Jiří Švestka, o kterém se mluvilo i jako o možném kandidátovi.

Ministr nechtěl uvést jména možných kandidátů a známé zatím není ani složení komise, která generálního ředitele NG vybere.

Letos sedmdesátiletý Milan Knížák je ve své funkci více než deset let a po jeho výměně volá odborná kunsthistorická obec již delší dobu. Knížák v čele jedné z nejvýznamnějších tuzemských kulturních institucí léta sklízel kritiku části odborné obce, v posledních letech zaznívaly i hlasy volající po jeho odvolání.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!