Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Národní muzeum chystá unikátní výstavu afghánských vykopávek

Afghánistán

  15:00
PRAHA - Poprvé budeme mít možnost zhlédnout unikátní afghánské archeologické nálezy, které pocházejí z míst, kde býval hlavní výcvikový tábor Al-Káidy. Na jejich průzkumu se podíleli i Češi.

Svatyně v Afghánistánu foto: REUTERS - Omar Sobhani

Výstava, kterou připravuje Národní muzeum v Praze, by se měla uskutečnit začátkem roku 2015. Představí Afghánistán jako jednu z kolébek buddhismu. V současné době vedení muzea jedná se svým protějškem v Kábulu o zapůjčení artefaktů. Ty by se měly přepravit do Prahy armádními speciály, řekl ČTK ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Na konci června Lukeš odletí s archeologem Jiřím Ungerem do Kábulu vzácné prastaré předměty vybrat. "Afghánistán je v posledních desetiletích složitá země, ač má ohromnou historii," uvedl. "Je to první výstava nejen v České republice, ale i ve střední Evropě a možná i ve většině zemí Evropy. Bezpochyby bude unikátní." Příprava expozice podle něj není jednoduchá už kvůli stále trvajícím ozbrojeným konfliktům.

Česká republika se od září 2011 zapojila do archeologických prací v lokalitě druhého největšího naleziště mědi - Mes Ajnak (Malý měděný důl), které leží zhruba 50 kilometrů od Kábulu. Právě zde bude těžit čínská společnost, která v afghánské provincii Logar získala zakázku v hodnotě tří miliard amerických dolarů. Archeologové odkryli na místě budoucí těžby 2 600 let staré archeologické památky i se zbytky chrámů s nástěnnými freskami a až devítimetrovými sochami.

"Výzkum stále pokračuje. V Mes Ajnaku je odkryt komplex několika buddhistických klášterů, kde jsou dochovány interiéry včetně skulptur a nástěnných maleb," řekl ČTK archeolog Unger z Archeologického ústavu Akademie věd ČR, jenž v Afghánistánu strávil deset měsíců.

Závod s časem

Badatelé musejí památky zdokumentovat dříve, než budou zničeny těžbou. "Musíme pochopit situaci té země, je to jejich největší investice. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby byly zachovány. Kdyby se tam ale nerozběhla tahle akce, ani by neprobíhal výzkum," vysvětluje Unger.

Začátkem července by už mělo být jasno, které předměty do Prahy poputují a jaké budou podmínky zápůjčky. Lukeš, jenž poletí do Kábulu právě s Ungerem, bude jednat s afghánským ministerstvem kultury. "Budeme vidět, v jaké fázi je zpracování nálezů z Mes Ajnak, až přijedeme. Podle toho se bude odvíjet jejich výběr," dodal Unger.

Svou roli hraje i rozměr artefaktů, protože se budou přepravovat letecky. Pomoc při transportu už podle Lukeše přislíbilo ministerstvo obrany, které zapůjčí vládní vojenské speciály. "Jsou to buddhistické předměty dva až více tisíc let staré, reliéfy, sošky buddhů a předměty každodenní potřeby. Uvidíme ale, až nás afghánská strana vpustí do svých depozitářů," poznamenal Lukeš.

Výstavu možná doplní ještě další afghánské předměty, které má Národní muzeum ve svých sbírkách.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.