Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Návrat k legendám Západozemí. Seriálovému předchůdci Hry o trůny padla první klapka

Kultura

  16:00
ZÁPADOZEMÍ - Zatím stále bezejmenný seriál, který dějově předchází populární a právě ukončené Hře o trůny, se začal natáčet v Severním Irsku. V hlavní roli diváci uvidí herečku Naomi Wattsovou (Miluj souseda svého, Nic nás nerozdělí).

Jon Sníh (Kit Harington). Hra o trůny, 8. série, 4. díl. foto: HBO

Tisíce let předtím, než o Železný trůn usilovala Daenerys Targaryen, se v Západozemí psaly docela jiné legendy. Byla právě takzvaná Doba hrdinů, čas nebývalého rozmachu a velkolepých hrdinských činů. Právě zde se ale zrodí hrozba nemrtvých Bílých chodců, kteří s sebou přinesou Dlouhou noc, událost, která Západozemí uvrhne do mrazu a temnoty. Naomi Wattsová v seriálu dle materiálů HBO ztvárňuje „charismatickou aristokratku s temným tajemstvím.“ Jak zasáhne do děje ale zatím není jasné. 

„Západozemí je jiným místem. Není tam žádné Královo přístaviště, žádný Železný trůn. Také neexistují Targaryenové, protože Valyrie a její draci se sotva stačili zrodit. Stojíme tady tváří v tvář opravdu prastarému světu. Já doufám, že to pro diváky bude velká část toho, proč bude seriál zábavný,“ popsal loni v listopadu George R. R. Martin pro magazín Entertainment Weekly

Velitelka královské stráže Brienne z Tarthu (Gwendoline Christieová). Hra o...
Drak Drogon obrátil svůj hněv proti Železnému trůnu, pod ním se krčí Jon Sníh...

Severní Irsko není pro seriálový svět Hry o trůny novou lokací. Právě zde se také natáčely například scény z takzvané Rudé svatby nebo Bitvy bastardů. Není známo, zda se natáčení přesune i do jiných zemí. 

hra o trůny

O seriál se jako tvůrce (showrunner) stará velmi činná scenáristka Jane Goldmanová. Ta je podepsaná pod úspěšnými filmy jako špiónskou komedií Kingsman: Tajná služba (2014), atmosferickým Sirotčincem slečny Peregrinové pro podivné děti (2016), komiksová akční podívaná Kick-Ass (2010) nebo romantickou pohádkou Hvězdný prach (2007). George R. R. Martin bude na seriál dohlíží producent. První díl seriálu podle dostupných informací režíruje S. J. Clarksonová (Boj o moc, Jessica Jones).

Z dřívějška známe i herecké obsazení. Naomi Wattsovou doplní hlavně mladé a neokoukané tváře.  Jsou jimi  Josh Whitehouse (Alleycats, Northern Soul), Naomi Ackieová (Lady Macbeth, připravovaná devátá epizoda ságy Star Wars), Denise Goughová (Colette: Příběh vášně, Tichý křik), Jamie Campbell Bower (Smrtelné stroje, seriál Sweeney Todd), Sheila Atimová(seriál Nevěstky), Ivanno Jeremiah (seriály Humans Pán času), Georgie Henleyová (filmová trilogie Letopisy Narnie), Alex Sharp (To the Bone, Jak balit holky na mejdanech) a Toby Regbo (Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny)

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč