Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Navrhněte si svou katedrálu

Kultura

  18:38
PRAHA - Obří svíce zatavující historické centrum do tekoucího vosku, reklamní Tele-board zářící z Hradčan nebo jáma zvící velikosti Chrámu sv. Víta – dominantu Prahy možná čekají změny.

Exploze chrámu foto: Reprofoto

Zastavět tuhle parcelu musí být pro architekta sen, anebo také noční můra. Když se totiž dva spolužáci z pražské Vysoké školy umělecko-průmyslové Michal Panoch a Marek Bureš rozhodli digitálním výbuchem vygumovat z panoramatu Hradčan katedrálu sv. Víta a na uvolněný pozemek vypsat regulérní architektonickou soutěž, zjistili, že to, co zprvu vypadlo jako bláznivý vtípek, je relativně zásadní výzva.

Oba studují v ateliéru Jiřího Davida a z učeben školy na Palachově náměstí mají ideální výhled na Pražský hrad. "Denně mám tohle panoráma před očima a člověk ho bere tak automaticky, že si nedokáže představit na jeho místě nic jiného," říká Michal Panoch. "Navíc nás štvalo, že se vždycky někde něco zbourá a člověk se o tom dozví až ex post v novinách a už s tím nejde nic udělat." Panoch tak naráží na osud smíchovské Vaňkovky nebo libereckého obchodního domu Ještěd. S Burešem se proto rozhodli uvolnit i nejlukrativnější pozemek v Česku.

Aby eliminovali vyloženě recesistické návrhy, rozeslali mezi kolegy z výtvarných a architektonických kruhů žádosti o architektonické studie s přesně stanovenými podmínkami. Slíbili také "prize money" – tisíc korun a doživotní volný vstup do galerie Roxy/NoD, kde jsou návrhy do konce týdne k vidění. Na jejich výzvu zareagovaly asi dvě desítky architektů, nejvíc prací přišlo z liberecké fakulty architektury, kde se Parcela stala školním zadáním.

Až do úplného vyhoření
Mezi návrhy se objevila obří obrazovka promítající reklamy, základna pro kosmickou loď Enterprise, skládačka z barevných skladovacích kontejnerů nebo obří svíce, která by postupně zatavovala Malou Stranu do vosku. Tento projekt Jiřího Gulbise také nakonec u poroty složené z kurátora Viktora Čecha, Jiřího Davida a Radka Suchánka a Zdeny Zdeničkové z Fakulty architektury technické univerzity Liberec zvítězil.

Vesmírná základna (Denisa Gronychová)

Projekt Vesmírná loď (pro celý návrh klikněte)

Tele-Board (Petra Hlaváčková)

Reklamní Tele-board (pro celý návrh klikněte)

Projekt Jiřího Gulbise

Projekt Jiřího Gulbise Svíce (pro celý návrh klikněte)

Jeho idea je jednoduchá – obrovský knot voskovice by byl "zapalován při zvláštních příležitostech až do doby úplného vyhoření. Parafín tiše stéká všemi směry z návrší a zvolna zapečeťuje turisty bezuzdně drásané křivolaké uličky Malé Strany." Gulbis by tak dokončil "namáhavý dlouhodobý proces památkové konzervace jedné z nejucelenějších historických lokalit Evropy". Návrh teď poputuje i na Správu Pražského hradu do archivu.

Druhou příčku obsadila Kateřina Fryzelková s projektem negativní katedrály – na půdorysu chrámu navrhla jámu přesně kopírující hmotu nyní stojící nad zemí. Druhý skončil také návrh architektů Petry Hlaváčové a Jana Seyčka, kteří vytvořili projekt Tele-board. Na místo chrámu umístili obrazovku, na níž by se zobrazovaly například stavby, které v Praze nestojí.

Negativní katedrála (Kateřina Fryzelková)

Negativní katedrála (pro celý návrh klikněte)

Holografická projekce (Benešová)

Holografická projekce (pro celý návrh klikněte)

I když všechny studie budí bizarní dojem, jednou se podle Panocha něčeho podobného možná dočkáme. "Když teď katedrálu po letech sporů vyhrál stát, mohl by si s ní teoreticky udělat, co chce. I bez ohledu na to, že je to kostel," dodává umělec.

Oba spolužáci plánovali i interaktivní webovou stránku http://parcela.maya.cz, na které by si návštěvníci mohli navrhnout vlastní Hradčany. Zatím na ní budou k vidění všechny soutěžní návrhy.

Autor: