Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nedokončený velkorozpočtový film Poslední z Aporveru se bude dražit v dubnu

Kultura

  14:11aktualizováno  14:54
Praha - Nedokončený fantasy film režiséra Tomáše Krejčího Poslední z Aporveru se bude dražit 2. dubna. Vyplývá to z údajů zveřejněných v Insolvenčním rejstříku. Nejnižší podání v elektronické dražbě www.realdrazby.cz je stanovené na 18,33 milionu korun, přihazovat bude možné po půl milionu.

Snímek Poslední z Aporveru. foto: Archiv Tomáše Krejčího

Dlouho připravovaný snímek měl mít rozpočet až 240 milionů korun, podpořil ho Státní fond kinematografie i Česká televize. Loni ale tvůrce státní zástupce obžaloval z dotačního podvodu.

Režisér Tomáš Krejčí ČTK již dříve řekl, že celý film je natočený a chybí jen dokončovací práce na postprodukci. Sám s materiálem ale nemůže nakládat. Uvedl, že zmiňovaný rozpočet 240 milionů korun se nikdy nevyčerpal. Dražbu vítá, doufá, že se rozpracovaný snímek dostane do dobrých rukou.

Konec fantasy pohádky. Státní zástupce obžaloval tři tvůrce filmu Poslední z Aporveru

První informace o vzniku filmu se objevily v roce 2009. Poslední z Aporveru měl kombinovat živé herce a kreslené animované prostředí. Náklady byly zpočátku odhadovány na 80 milionů korun. V roce 2011 tvůrci snímku tvrdili, že premiéra bude v březnu 2012. Termín pak opakovaně posouvali a film dodnes není hotov. V roce 2014 podal fond kinematografie trestní oznámení. Podle fondu neodpovídal stav filmu v té době délce výroby ani vynaloženým prostředkům.

Snímek Poslední z Aporveru.

Snímek Poslední z Aporveru.

Společnost Actor’s Runway Agency, která film produkovala, vyhlásila v roce 2016 úpadek. Fond na vznik filmu přispěl 47 miliony a dalších 18 milionů do snímku vložila Česká televize. Ta je podle Krejčího jako největší koproducent správkyní práv.

Insolvenční správkyně Dagmar Bařinová uvedla, že v průběhu čtyř měsíců do podání Zprávy o průběhu insolvenčního řízení žádný zájemce neprojevil o nabízený nedokončený film zájem, přistupuje se proto k dobrovolné dražbě. Jejím předmětem je filmový materiál a všechna související práva včetně majetkových, produkčních a licenčních. Zájemci o dražbu musí složit dražební jistinu milion korun a registrovat se.

Nejdražší český film jde do dražby. Policie obvinila tvůrce z dotačního podvodu

Tomáš Krejčí natočil za studií několik krátkých filmů, které posbíraly ceny, později natočil několik televizních filmů a seriálů, například Redakce. Svůj celovečerní hraný debut, snímek Bez tváře, na kterém se podílel jako spoluautor scénáře společně s Markem Epsteinem a režisér, natočil v roce 2008.

Filmová databáze csfd.cz na letošní rok ohlašuje kromě tohoto snímku i jeho další projekty - již mnoho let se píše o filmu na motivy románu Karla Čapka Válka s mloky, vročení 2020 by měla mít i jeho adaptace legendárního českého komiksu z časopisu ABC Kruanova dobrodružství, film s názvem Eva zase tropí hlouposti a krátkometrážní sci-fi Being Jacob.

Autor: