Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Neilu Youngovi se vrátil humor

Kultura

  8:58
PRAHA - Deska Chrome Dreams II opisuje kruh návratu, ale bez nostalgické nálady. Pestrá kolekce se vrací k nevydané „jedničce“ písněmi z doby před třiceti lety.

New York, září 2007. Neil Young na koncertu Farm Aid foto: ČTK

Je cosi útěšného na syrovém a dunícím kvartetu „plesnivých dědků“, jak zní titul jedné z písní na Youngově albu Chrome Dreams II. Kanadského klasika folkrocku tu na nahrávce, patrně bez velikých studiových úprav, doprovázejí jeho vrstevníci, Ben Keith s pedálovou steelkytarou a dobrem, basista Rick Rosas a bubeník Raplh Molina z Youngovy doprovodné kapely Crazy Horse.

Hodnocení LN: * * * *

Neil Young:
Chrome Dreams II

Reprise/Warner 2007

„Neilova kariéra se pohybuje v cyklech a kapela Crazy Horse se s tím musela vypořádat,“ řekl Molina v rozhovoru před deseti roky. Není těžké se s tím vypořádat ani v případě vydařené novinky, která se názvem i třemi písněmi hlásí k nevydané desce Chrome Dreams z roku 1977.

Překoval meč v pluh
Na loňské desce Living With War se Young za doprovodu improvizovaného pěveckého sboru pustil přímočarými a jednoznačnými písněmi Let's Impeach The President (Odvolejme prezidenta) či Looking For A Leader (Hledá se vůdce) do prvního muže v Bílém domě. Na poezii neměl roztrpčený Young čas ani náladu - při písních jako svištících kulkách z brokovnice múzy mlčely. S novým albem Chrome Dreams II se Youngovi vrací optimismus a meč je překovaný v radlici, kterou Young obrací na první pohled vyprahlou půdu současnosti a přichází se zdánlivě nesourodou kolekcí barvitých písní, kterou víc než co jiného spojuje stejně osvobozující pocit, jaký nabízí například nedávné album Magic od Bruce Springsteena. Zatímco Springsteen se ptá, zda je tu ještě někdo živý, a z tónu jeho hlasu je zřejmé, že si je jistý kladnou odpovědí, Young nachází naději v drobnokresbách obyčejnosti a všednosti viděné hodně zblízka. Od úvodní Beautiful Bluebird, křehké a poetické folkrockové písně s jednoduchým rytmem coby reminiscencí na slavné album Harvest, přes houpavý valčík Shining Light až po tvrdě rockovou Dirty Old Man či osmnáctiminutový opus Ordinary People tu Young prochází všemi odstíny své hudby. „Když je pobřeží pod vodou/ cesta pouští zasypaná/ a horská stezka navždy uzavřená/ vkládám důvěru ve Velkého ducha,“ zpívá tu jako náčelník povzbuzující členy svého kmene, šaman vyzývající k cestě vznešeného odporu. „Jsem jak orel/ létám vysoko/ Jsem jako had/ ... jsem jako černý muž/ běloch/ možná rudoch, nevím...,“ kvílí za znamenitého doprovodu spřízněných duší. Člověk uzavřený do samoty páchá podvod na sobě samém, praví náčelník, jenž se ve dvou skladbách rozmachuje k neobvykle dlouhé stopáži. A jako kdyby si vzal k srdci slova Charlieho Chaplina, že „humor aktivizuje náš smysl pro úměrnost a odhaluje nám, že za příliš zdůrazněnou vážností číhá absurdita“, přidává ještě postavu plesnivého dědka, do níž se převtělil ve skladbě Dirty Old Man. „Je to zápas s lahví, poslední kolo jsem prohrál včera v baru,“ referuje v ní.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!