Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

NEJ HITY: Hrůza jel prodávat psí žrádlo a složil hit

Kultura

  7:00
Tahle písnička spadla z čistého vysočinského nebe – v roce 1997 se její melodie rozezněla v hlavě obchodního zástupce firmy vyrábějící žrádlo pro psy a kočky. Michal Hrůza v té chvíli mířil za klienty někde na pomezí Čech a Moravy.

Zpěvák Michal Hrůza. foto: Lidové noviny

"Okamžitě jsem auto stočil ke svému tehdejšímu pardubickému domovu a hudební nápad si nahrál," popisuje hitové vnuknutí tehdejší čerstvý zpěvák skupiny Ready Kirken. Melodie byla veselá až optimistická a jistě by jí bývala slušela obdobně bezstarostná slova. Jenže skladatel a textař v jedné osobě vsadil na pravý opak a popsal příběh naivního tragéda, který je přesvědčený, že už zítra bude líp: "Zejtra mám, zejtra mám svůj den / zejtra se mi splní moje tajný přání, můj sen..." Od první chvíle Michal Hrůza věřil, že to bude hit.

ZEJTRA MÁM

Hudba a text: Michal Hrůza
Hraje: Ready Kirken
Rok vydání: 2001

Nebyl sám, přesvědčovali ho o tom i hudebně natolik zkušené osobnosti jako třeba geniální kytarista Radim Hladík; jeho žena Zlata tehdy dělala manažerku slavným Chinaski i začínajícím Ready Kirken.

V roce 1998 ve studiu Herda natočila kapela ve vlastní produkci demoalbum, které dostalo název Cofila; obsahovalo i píseň Zejtra mám.

Napřesrok k němu Zuzana Nováková dokonce natočila amatérský videoklip, v němž si zahrála i zeměpisně spřízněná pardubická kapela Vypsaná fixa. Členové obou skupin v něm soupeří o přízeň jedné krásky – Ready Kirken ve vozidlech značky Moskvič, Vypsaná fixa v Žiguli.

TEXT

Zejtra mám
zejtra mám svůj den
zejtra se mi splní
moje tajný přání
můj sen
dlouho tě znám
dlouho tě znám
mám tě rád
uvidím tě zas
uslyším tvůj hlas
možná...

Zejtra mám
zejtra mám svůj den
asi to tak bude,
je to cejtit všude,
je to cejtit všude.
Všude tam kam se podívám
něco z tebe mám
tak se mi zdá
tak se mi zdá
že už asi zejtra nebudu sám

Nebudu sám nebudu sám
zejtra tě mááááám,
mááááám, mááááám,

Zejtra mám
zejtra mám svůj den
zejtra se mi splní
moje tajný přání
můj sen
všude tam kam se podívám
něco z tebe mám
poslední den jednou vyspím se jen
a pak už nikdy nebudu sám

Nebudu sám nebudu sám
zejtra tě mááááám, mááááám,
mááááám 

Nebudu sám nebudu sám
zejtra tě mááááám, mááááám, mááááám

Filmové ztvárnění bylo dobré, ale pořád to nebylo ono – chtělo to skutečně profesionální nahrávku. Ta nakonec vznikla ve Studiu JPM, které vlastnil Američan Jon Murch, mimo jiné spoluproducent singlové nahrávky Štědrá Bára projektu Pusa z roku 1997 a muž podepsaný pod mixem eponymní desky Lenky Dusilové vydané o tři roky později. Čtyřskladbová nahrávka byla pořízena za čtyři únorové dny roku 2000 a vedle budoucího hitu Zejtra mám obsahovala ještě písničky Malý princ, Když spím a Město je temný, vše v produkci Radima Hladíka.

Skupina Ready Kirken tehdy svým studiovým počinem obeslala většinu rozhlasových stanic v zemi. Věřila si – skladba Zejtra mám měla na koncertech vždycky velký úspěch. Odpovědi se však ve většině případů nedočkala. A pokud už někdo z rozhlasových dramaturgů přece jen odepsal, stanovisko bylo vždycky stejné: Vaše písnička se nehodí do našeho programového formátu.

Kapela ale na základě demosnímku získala příslib smlouvy s gramofonovou firmou Universal Music: "Řekli nám to tehdy víc než jasně: Přineste nám jednu písničku, kluci – když se nechytne, máte smůlu. V případě jejího úspěchu s vámi podepíšeme smlouvu na čtyři desky," vzpomíná s odstupem let Michal Hrůza. Ready Kirken vsadili všechno na Zejtra mám. Znovu ji natočili, v totožném aranžmá, jen zvuk byl lepší.

Ovšem do textu se vloudila chyba. "Jak jsem ji ve studiu neustále přezpívával, ještě jednou druhou sloku, pojďme zkusit znovu tu první, tak jsem za chvíli už vůbec nevěděl, ve které části písničky se nacházím. A tak se stalo, že v první půlce každé sloky jsou slova, která tam být nemají. Bohužel vypadla část textu, kde bylo: ‚Zejtra mám svůj den, tak se na to těším, až se trochu bojím, starý rány hojím...‘ Zpívám správnou verzi alespoň na koncertech a lidi se strašně diví, co to tam plácám za nesmysly," usmívá se Michal Hrůza, ale vzápětí dodává: "Původní slova byla záměrně trochu depresivní, aby vytvořila určitý kontrast k hudbě. Na desku se nejspíš nedostala zásahem nějaké vyšší moci – vyšla proto v jednodušší podobě, než jsem zamýšlel. Ale možná právě proto se stala takovým hitem. Všechny rádiové stanice, které nám o rok dřív odepsaly, že se jim naše skladba nehodí do programového schématu, ji najednou nasadily do vysílání a hrály od rána do večera. Čert aby se v těch rozhlasových dramaturzích vyznal!"

Jak vznikaly české nej hity?

Čtěte každé pondělí na serveru lidovky.cz/kultura.

V pondělí 19. září: Dívka s perlami ve vlasech (Aleš Brichta).

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...