Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

NEJ HITY: Já a duhová víla? Diví se Zagorová

Kultura

  11:00
PRAHA - Potkali se náhodou na ulici. Oba kdysi vrcholoví sportovci: on skákával o tyči, ona reprezentovala Československo ve sprintu; v polovině sedmdesátých let už dávná minulost.

Hana Zagorová s Petrem Rezkem foto: Reprofoto

Teď oba sloužili umění. Doktorka psychologie psala texty pro Juditu Čeřovskou, Hanu Hegerovou, Marii Rottrovou nebo Waldemara Matušku; jmenovala se Jiřina Fikejzová. On prošel několika kapelami jako Transit či Greenhorns, teď hrál na baskytaru a byl kapelníkem doprovodného orchestru Hany Zagorové; jmenoval se Karel Vágner, pověstný mistr basů.

Duhová víla

Hudba: Karel Vágner
Text: Pavel Žák
Zpívá: Hana Zagorová & Petr Rezek
Rok vydání: 1977

Koukej kapky se koulí,
mám jich na dlani víc než ty
Jsi paní vod.
Já ptám se tě, jsou-li
tvým dlaním mé kapky vhod

Pokud se deště dotýkám
Já vím, že jsem hloupá
Chtěl jsem jen říct
Máš se mnou jen trápení
Ty přece víš

Jé, duha nám stoupá,
záři musíme blíž
jsme krásně promočeni

Koukej, koukej duhový sál
koukej, koukej duhový bál
a na tom bále chybí král

Jsem duhová víla
a co jsem já
V tvém pohledu slunce mám
už nesu mrak

Jsem růžově bílá
tančím, koukej se jak
pokud se tance dotýká

Můj rytíři vánků
mám tasit meč
Máš ve dlani úděl náš
vrhnu se v seč
Tvým hořícím spánkům
dávám duhovou stráž
co voní po heřmánku

Stoupá, stoupá duhový sál
houpá, houpá duhový bál
teď abych v pohádce hrál.
Koukej duha se ztrácí
to ustal déšť

Mám pojednou z lásky strach
to se ti zdá
Vždyť zpívají ptáci
tak vezmi růži a najdi jí práh
ať vůni nepoztrácí

Já jsem duhová víla
a paní vod
Mé oči jsou déšť a jas
to všechno vím

Jsem růžově bílá
a všechno slunce i vláha je v nás
jsi zkrátka moje milá

Stoupá, stoupá duhový sál
houpá, houpá duhový bál
a zatím není to dál

Mladší muž zdvořile pozdravil a nekonverzačně se zeptal: „Paní doktorko, neporadila byste mi nějakého skladatele, který by dokázal pro Hanku rychle napsat pěkný duet?“ Oslovená dáma potáhla z cigarety a pomalu vypustila kouř z úst – jako by přemýšlela nad nejvhodnějším kandidátem. Pak podala překvapivou odpověď: „Jen si ten duet, Karlíčku, napište sám.“ Dobrá rada za sto padesát tisíc – prodaných desek! „Zamířil jsem nejkratší cestou domů, vzal kytaru a za dvacet minut složil Duhovou vílu,“ dodnes si pamatuje vyučený nástrojař a vystudovaný konzervatorista.

Není to zcela přesné – tehdy to byla teprve broukaná melodie. Duhovou vílu z ní udělal až textař Pavel Žák, člověk, který podle slov Petra Rezka uměl napsat slova, jež většinu lidí dokázala pevně chytit za srdce. Každopádně historicky první píseň Karla Vágnera byla na světě. „Jsem duhová víla / a co jsem já?“ Či spíše – kdo? Mohl to být kdokoliv, třeba Karel Gott – s popovou královnou sedmé dekády, dvojnásobnou bronzovou slavicí a jednou stříbrnou by si rád zazpíval každý.

Kapelník Karel Vágner však nakonec vsadil na jejího pěveckého kolegu Petra Rezka – ostatně jejich duet Asi, asi z roku 1975, česká verze hitu Honey, Honey švédské skupiny ABBA, byl prvním úspěchem této dvojice. „Byly to začátky našeho pěveckého partnerství s Hanou Zagorovou, kdy jsem přijímal všechny skladby, které Karel Vágner nosil – on měl vždycky čich na obrovské hity! Ale že bude mít takový úspěch i jeho autorská prvotina, to by mě ve snu nenapadlo!“ Měla. Nová nahrávka budoucí devítinásobné zlaté slavice, natočená poslední březnový den roku 1977 v Československém rozhlasu, se vydala do éteru.

„Nikdy nezapomenu, za jakých okolností jsem tuhle písničku slyšel poprvé veřejně. Byl jsem se zrovna nechat vyfotit do cestovního pasu ve státním podniku Fotografie v Bartolomějské ulici, hned vedle proslulé policejní úřadovny. A zrovna ve chvíli, kdy jsem byl požádán o sýr, ozvala se z rádia Duhová víla!“ Zněla takhle v roce Charty tak často, až ji posluchači zatoužili mít doma na singlové desce – vyšla společně se skladbou Málokdo ví, a to dokonce se sedmi různými obaly!

Byl z toho nejprodávanější singl sedmého roku sedmé dekády, takže není divu, že z nejedné rozhlasové stanice se veselá melodie Duhové víly ozývá dosud. Dodnes ji taky Petr Rezek a Hana Zagorová zpívají na společných vystoupeních. A podle mínění Haničky Písničky tak budou činit až do smrti; publikum si ji nedá vzít. I když Hana Zagorová už ji několik let na koncertech uvádí slovy: „Může být něco strašnějšího než v mémvěku předstírat, že jsem duhová víla?!“

Nej hity každé pondělí

Příště - Aleš Brichta: Barák na vodstřel

Autor: