Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

NEJ HITY: Walk Choc Ice: Rejdit

Kultura

  7:00
Historicky prvnímu posluchači největšího hitu skupiny Walk Choc Ice byla skladba Rejdit zpívána přes telefonní sluchátko; to pyšný autor hudby Luboš Moravec nedokázal potlačit vzrušení z právě složené melodie a neprodleně se s ní musel za pomoci akustické kytary pochlubit zpěvákovi Janu Křížkovi. Měla tehdy ještě pracovní název I WannaMake It; to podle svahilštinou nazpívaného refrénu.

Skupina Walk Choc Ice

"Už když jsem slyšel budoucí skladbu Rejdit poprvé v telefonu, říkal jsem si, že se Lubošovi moc povedla – něco v ní zkrátka bylo," vzpomíná na premiérový posluchačský zážitek Jan Křížek. Melodický nápěv měl k hitové podobě ještě daleko, finální tvar dostala písnička až v nahrávacím studiu Sono.

REJDIT

Hudba: Luboš Moravec
Text: Jan Křížek
Hraje: Walk Choc Ice
Rok vydání: 1998

Pořád ještě měla anglický text, zpěvák se zrovna u mikrofonu snažil do refrénu vměstnat původní slova, I wanna make it… Věhlasný baskytarista a zvukový mistr Milan Cimfe už to déle nevydržel: "To už tam rovnou zpívej: Chci v tobě rejdit!" Zpěvák to zkusil – to je ono! V ten okamžik však od mixážního pultu zvedl hlavu producent a hudebník Ivan Král, který se po emigraci v roce 1968 proslavil jako baskytarista v doprovodné skupině Patti Smith či spoluhráč Iggyho Popa: What is the meaning of "rejdit"?

"Po dvaceti letech v USA uměl česky spíš srandovně než dobře, takže vůbec nebyl schopný rozlišovat, co je v našem jazyce ještě snesitelně hovorový výraz a co už nepřijatelně sprosté. Několikrát se nás proto zeptal, jestli fráze, ‚chci v tobě rejdit‘, opravdu není až příliš vulgární. Ujistili jsme ho, že je to v pohodě, a pevně si stáli za svým," vybavuje si s odstupem let Jan Křížek, jehož hlas zanedlouho v rozhlasovém éteru prozpěvoval: "Chci v tobě rejdit / dneska je mi to volný / jenom ve vlasech šmejdit…"

TEXT

Proberem si jedno po druhým Stavitel očistec ještě jeden beam Párty sem, párty tam a pak jen oči zavírám
A užas seberu do ruky když se probírám
Velký jsou mraky nad hlavou po obloze jdou
Nekončící etapy sedmihlavý draky
Uvidíš svět uvidíš sám uvidíš co ti povídám
A dál už je jen na tobě co uděláš

Můžeš bejt dobrej

Jen dva dny bez tebe a už stojím v ranním bufetu
Vypadá to že dal bych pizzu párek nebo rizoto
Sem přiď k nám postav dům a nebo chrám
A já ti za to pak dám dobrýho páva uvidíš
Doutník doutní hoří pěknej kus
Sejdeme se za stromy a na našem výletu
Uvidíš svět uvidíš stráň pohoda kam se podíváš
A už to vrcholí teď

Chci v tobě rejdit dneska je mi to volný
Jenom ve vlasech šmejdit
Chci v tobě rejdit dneska je mi to volný
Jenom ve vlasech šmejdit

Sem tam stojím na vrcholku skal
Nevidím tě jen a ty stojíš o kus dál
Dlouhý lana viděl jsem jak propletený jsou
Kde jsou kde jsou sakra kde ty lana jsou
Kam je odvál čas spojovaly nás
A já potřebuju slízt dolů do údolí
Postavit se postavit svět znovu nadechnout se

A dál už je to na tobě

Chci v tobě rejdit dneska je mi to volný
Jenom ve vlasech šmejdit
Chci v tobě rejdit dneska je mi to volný
Jenom ve vlasech šmejdit.

Skladba našla své místo na druhém albu, které neslo pouze název kapely; eponymní deska vyšla v roce 1998. Něco na ní však chybělo – tvůrce chytlavého sloganu hledal své spoluautorství pod singlovou skladbou marně. "Milan by si za to nějaké tantiémy určitě zasloužil, protože pokud si lidi z té písničky něco pamatují, tak jsou to hlavně první slova refrénu," soudí Křížek. Cimfe nad tím mávl rukou, do žádného křížku se s kapelou nepustil.

Své zásluhy připomněl teprve o čtyři roky později: "Vystupovali jsme na nějakém festivalu a už jsme se chystali vyrazit domů, když za mnou přiběhl Milan Cimfe a povídá:‚My dali s Michalem Pavlíčkem, Tomášem Hajíčkem, Reném Ryparem a dalšími lidmi dohromady příležitostnou kapelu One Season Band a za chvíli jdeme na scénu. Tak tady máš kameru a natoč nás!‘ Vzdoroval jsem, že právě odjíždíme, ale Milan měl v záloze nenapadnutelný argument: ‚Tak hele, tomu se říká reciprocita – za Rejdit jsem neviděl ani korunu, tak mazej točit!‘

Pětačtyřicet minut jsem stál pod pódiem s kamerou nad hlavou, až mi málem odumřela ruka. S pocitem splaceného dluhu jsem ji pak vrátil Milanovi a konečně nasedl do auta. Za dva dny mi Cimfe zavolal, ale rozhodně mi nechtěl poděkovat: ‚Ty vole, tak jsem si pustil, co jsi natočil, ale ty jsi zapomněl zmáčknout nahrávání!‘ Tak mám pocit, že autorovi našeho nejslavnějšího sloganu dodnes něco dlužím," krčí rameny nad nepřízní osudu Jan Křížek.

Příznivý byl naopak osud ke skladbě Rejdit – okamžitě se stala největším hitem kapely Walk Choc Ice, dokonce ji přežila. "Písnička Rejdit byla naším nejlepším spojením popu a crossoveru – tvrdé kytarové riffy, zpěvná melodie, silný refrén a zapamatovatelný slogan," soudí s odstupem více než deseti let Jan Křížek.

V roce 2000 se na trhu objevila poslední deska této kapely – poněkud překvapivě dostala název Rejdit; titulní píseň by však posluchač na albu hledal marně. "To byla velmi pragmatická volba názvu. Lidi od nás znali akorát píseň Rejdit, tak jsme si řekli, že pokud chceme prodat novou desku, bude nejlepší ji pojmenovat právě podle tohoto hitu, i když ho neobsahuje – takový malý český showbyznys," usmívá se zpěvák. Nepomohlo to – žádný převratný komerční úspěch se nedostavil, kapela se krátce nato rozpadla.

"Kdybychom takových písní měli pět šest, možná existujeme dodnes. Ale nám se bohužel podařilo jenom to Rejdit," ohlíží se za neexistující skupinou Walk Choc Ice Jan Křížek, který píseň Rejdit zpívá dodnes – se skupinou Blue Effect, jejímž je od roku 2004 stálým členem. "Kdykoliv tuhle skladbu hrajeme, tak si vzpomenu, co mi při jejím nahrávání říkal ve studiu Ivan Král.

Vznesl tehdy dobře míněnou otázku: ‚Co když se z tohohle sloganu stane hit a ty ho budeš muset zpívat celý život? Seš si opravdu jistý, že ti v šedesáti nebude trapné v ní rejdit?‘ Tenkrát jsem jeho slova nebral zdaleka tak vážně jako dnes. Zatím to ještě funguje, tak jsem zvědavý, jak se budu cítit, až mi bude těch šedesát." 

Jak vznikaly české nej hity? Čtěte každé pondělí na serveru lidovky.cz/kultura

V pondělí 5. září: Bez lásky láska není (Jitka Zelenková)

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!