Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

NEJ HITY: Zavři pusu a jdi spát. Nebo raději oči?

Kultura

  7:00
PRAHA - "Close your eyes and I‘ll kiss you,“ zpívali Beatles v roce 1963. Ivu Plickovi tehdy bylo sedmnáct, miloval beatový kvartet z Liverpoolu a začínal psát své první texty pro kamaráda z dětství, který bydlel ve stejném domě v Legerově ulici; jmenoval se Petr Novák.

Ten, který chodí po špičkách. Zpěvák Petr Novák foto: Reprofoto

Líbila se mu písnička, kterou Paul McCartney nazval All My Loving – nebyl to sice singlový hit, ale slova snadno utkvívala v paměti: „Zavři oči a já tě políbím...“ Pěkný námět na písničku, pochválil v duchu anglického kolegu. On sám však k vlastním slovům potřeboval ještě jednu inspiraci. Dodaly ji české dívky poloviny šedesátých let.

„Dneska jsou milostné vztahy mnohem uvolněnější, se sexem se toho zas tak moc nenadělá, ale tenkrát byly holky přece jen prudérnější a svou nervozitu skrývaly za příšernou užvaněnost. Kolikrát jsem si říkal, ať už tu pusu zavřou a jsou zticha!“ usmívá se dnes textař žijící na slunné Floridě.

Já budu chodit po špičkách

Hudba: Petr Novák
Text: Ivo Plicka
Hraje: Flamengo
Rok vydání: 1967

Zavři pusu a jdi spát, vždyť už bude brzo den,
nech si o mně něco zdát, ať je krásný ten tvůj sen.

REF: Já budu chodit po špičkách, snad tě tím nevzbudím,
až slunce vyjde v tmách, polibkem tě probudím.

Jdi si lehnout ať už spíš, ať z toho snu něco máš,
ráno až se probudíš, polibek mi taky dáš.

REF: Já budu chodit po špičkách, snad tě tím nevzbudím,
až slunce vyjde v tmách, polibkem tě probudím.

REF: Já budu chodit po špičkách, snad tě tím nevzbudím,
až slunce vyjde v tmách, polibkem tě probudím.

Rozhoď vlasy na polštář a sni o mně krásnej sen,
nebo ráno nepoznáš, že je tady nový den.

Já budu chodit po špičkách... Já budu chodit po špičkách...

Ani to nebyl špatný začátek písně: „Zavři pusu a jdi spát, vždyť už bude brzo den / nech si o mně něco zdát, ať je krásný ten tvůj sen...“ Víc tehdejší student hotelové školy neměl. Fragment se však vyloučenému gymnazistovi a amatérskému hudebníkovi Petru Novákovi strašně zalíbil; tenhle text bylo třeba dopsat. „Měl jsem strach, aby si lidi nemysleli, že je to ukolébavka určená dětem, a tak jsem do třetí sloky napsal slova o vlasech rozhozených na polštář – to mi tehdy přišlo strašně sexy, ale obávám se, že dneska už tenhle výjev nikoho nevzruší,“ krčí rameny nad poetikou šedesátých let Ivo Plicka.

Výsledek si Petr Novák rozložil na klíně, vzal do ruky kytaru a opatřil ho jednoduchou melodií. Pak už ji stačilo natočit – ve sklepě, naživo, na kamarádův magnetofon tehdy nebývalé kvality, který by dnes mohl být ozdobou každého hudebního muzea. Náhrávku tenkrát kapela George and Beatovens poslala Jiřímu Černému, který od konce roku 1964 připravoval se svou ženou Mirkou rozhlasový pořad Dvanáct na houpačce; nejpopulárnější tuzemskou hitparádu šesté dekády.

Nasadil ji v lednu roku 1966 a rázem z ní byl hit. Obrovský hit! Žebříček posluchačsky nejoblíbenějších písní okupovala víc než rok. Autoři nečekaně úspěšného šlágru a dnešní legenda české hudební žurnalistiky se skladbu pokusili vystrnadit nasazením opusu Povídej – záměr se nezdařil, s úspěchem se v hitparádě houpaly obě písně. Nakonec pomohla až změna pravidel – napříště směla skladba na Houpačce setrval jen pevně stanovený počet týdnů, pak byla nemilosrdně vyřazena, i kdyby obdržela největší počet hlasů.

Ani enormní popularita hitu Já budu chodit po špičkách však z Petra Nováka hvězdu neudělala. „Původní George and Beatovens se bohužel rozpadli dřív, než stihli začít koncertovat – proti nástupu na vojnu dvou členů skupiny nebylo odvolání,“ připomíná Ivo Plicka. Prvního vydání této skladby se tak zpěvák s krásným hlasem a smutným osudem dočkal až v roce 1967; pro Supraphon ji natočil už s kapelou Flamengo na singl, jehož druhou stranu tvořila neméně hitová píseň Povídej.

Původní sklepní záznam pro svou zvukovou kvalitu zkrátka nebylo přípustné vyrýt do drážek gramofonové desky. Nová verze se obešla bez foukací harmoniky, nahrávka z roku 1986, pořízená pro album 12 nej, dokonce i bez živých bicích – posluchačům to nejspíš nevadilo a chytlavá melodie brzy zlidověla. I když s poněkud pozměněným textem – zpívalo se v něm: „Zavři oči a jdi spát...“ Znělo to nepochybně romantičtěji. „A taky logičtěji,“ dodává jeho původní autor a pokračuje: „Snad si to i posluchači spojili s mou počáteční inspirací u Beatles, ale já bych to od nich takhle doslovně neopsal.“

Melodie však nezlidověla pouze v tehdejším Československu, své příznivce si našla po celém světě – včetně Ruska. Jeden z komentářů na internetu je psán azbukou a stojí v něm: „Překrásná píseň! Dodnes si ji slovo od slova pamatuji z časů, kdy jsem byl v srpnu 1968 jako tankista v Československu!“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!