Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší dokumenty roku budou k vidění pod Stalinem i v kinech

Kultura

  17:00
PRAHA - Šest dokumentárních filmů se letos probojovalo do nominací na prestižní Cenu Pavla Kouteckého. Je mezi nimi například film Martina Duška K oblakům vzhlížíme, oceněný na festivalu v Jihlavě i Cenách filmové kritiky, dále Jiří Stejskal s filmem Jáma, Rozálie Kohoutová se snímkem Jenica & Perla, Jaroslav Kratochvíl s Lovu zdar!, Jana Ševčíková s Opři žebřík o nebe a Martin Štrba se snímkem vlna vs. břeh. Filmy se budou promítat v rámci speciálních akcí, které odstartuje 28. května projekce filmu Lovu zdar! pod kyvadlem na Letné na místě bývalého Stalinova pomníku.

Láska nejen k tunningu... Z filmu K oblakům vzhlížíme Martina Duška. foto: Reprofoto

Úvodní projekce začne v 19 hodin a ještě před tím bude na programu odpolední komentovaná prohlídka podzemí bývalého Stalinova pomníku. Po projekci zakončí akci  od 22 hodin afterparty s Djem Ondřejem Štindlem z Rádia 1, které kdysi z těchto prostor vysílalo.

Slavnostní vyhlášení vítěze Ceny Pavla Kouteckého proběhne v pondělí 8. června od 20 hodin v Divadle Archa.

„Vybírali jsme filmy, které netrpí manýrismem, prázdnou filmovou dovedností a manipulativním obrazovým vyprávěcím umem, ale filmy, které nasákly jedinečnou zkušeností. Kritéria výběru určují zásady, které Pavel Koutecký zastával v životě i práci: profesionální úroveň všech složek filmové řeči, respekt ke každému člověku a absence manipulace,“ uvedla za porotu spisovatelka a literární historička Radka Denemarková.

V letošní porotě zasedá společně s fotografem Tonem Stanem, ředitelem Divadla Archa Ondřejem Hrabem, Ondřejem Kamenickým z Jednoho světa a Štěpánkou Korytovou z okruhu přátel Pavla Kouteckého. Porota letos vybírala z celkem 105 přihlášených filmů vyrobených v české produkci nebo koprodukci za dané období v uplynulém roce, vloni jich bylo 96. Cena Pavla Kouteckého je spojená s finanční odměnou 100 tisíc korun pro režiséra vítězného snímku. Partnerem této ceny je Nadační fond Avast.

Snímek Jáma Jiřího Stejskala pojednává o paní Natalii Jurčenkové z Kyjeva, která odolala tlaku developerů a hospodaří v symbolické „jámě“ nově vzniklého sídliště, Rozálie Kohoutová ve svém filmu Jenica & Perla zase sleduje dospívání dvou romských dívek z opačného konce Evropy, k nimž je romská komunita paradoxně stejně krutá jako majoritní společnost. Melancholický film K oblakům vzhlížíme Martina Duška zachycuje život neukotveného mladíka a milovníka tuningu jménem Ráďa, jehož svět se točí pouze kolem aut a tuningových festivalů, snímek je zároveň neobvyklou sondou do české mentality. Lovu zdar! Jaroslava Kratochvíla je průzorem do nitra lovecké vášně a zobrazuje podhoubí tohoto mužského sportu se všemi jeho hrami, rituály, loveckými instinkty i notnou dávkou testosteronu a dotýká se také komerčních lovů v Africe či Grónsku, Opři žebřík o nebe Jany Ševčíkové o podtatranském faráři Mariánu Kuffovi, který pomáhá bezdomovcům, bývalým vězňům či týraným dětem, se zase skrze osobu faráře dotýká i otázky lidské důstojnosti, života a víry obecně. Martin Štrba ve svém netradičním dokumentu vlna vs. břeh zase hravou a inscenační výtvarnou formou přibližuje výjimečné tvůrčí uskupení tehdejších studentů fotografie, kteří vytvořili generaci tzv. Slovenské nové vlny.

Nominované filmy bude možné zhlédnout v rámci Kina Ceny Pavla Kouteckého 2015 v Praze v kině Světozor a v Letenských sadech, Hradci Králové v bio Central, Plzni v Café Restaurantu Kačaba a Ústí nad Labem v kině Hraničář od 28. května do 6. června.

Autor: