Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nejlepším filmem se na Oscarech stala Zelená kniha. Favoritka nakonec pohořela

Kultura

  4:30aktualizováno  5:45
LOS ANGELES - V losangeleském Dolby Theatre proběhlo slavnostní předávání 91. ročníku filmových cen Americké Akademie filmových umění a věd. Nejdůležitější sošku za nejlepší film si odnesla Zelená kniha, komediální drama o vztahu rasistického řidiče a černošského hudebníka. Nejvíc ocenění si odnesla Roma Alfonse Cuaróna. Naproti tomu favorizovaný snímek Favoritka z deseti nominací proměnil jen jednu. Kompletní výsledky najdete v tabulce na konci článku.

Oscara za nejlepší film vyhrála Zelená kniha. Na snímku hovoří režisér Peter Farrelly. foto: Reuters

91. slavnostní galavečer Oscarů začal ve velkém stylu. Opona se zvedla a do sálu nakráčela skupina Queen v čele se zpěvákem Adamem Lambertem a písní We Will Rock You na strunách i na rtech. Druhá We Are The Champions byla pomyslnou předzvěstí toho, co se bude večer dít. Ačkoliv přítomní v sále byli u vytržení a podupávali si do rytmu, divákovi u televizních obrazovek mohlo připadat, že ozvučení není zcela v pořádku. Vstupní číslo ale mohlo dopadnout určitě i mnohem hůře. 

Akademie dodržela slovo a letošní večer byl opravdu zcela bez moderátora. Zvěsti o Whoopi Goldbergové jako tajné moderátorce se nepotvrdily. O odlehčené bonmoty se tak museli postarat sami předávající.

Ruth E. Carterová a její soška za nejlepší kostýmy. Oscarový galavečer 2019.
Hannah Beachlerová and Jay Hart a jejich Oscar za nejlepší výpravu. Oscarový...

První oceněnou večera se stala herečka Regina Kingová za vedlejší roli ve filmu If Beale Street Could Talk (Kdyby Bealova ulice mohla mluvit). Snímek bude k vidění na pražském Febiofestu. „Jsem příkladem toho, co se stane, když do někoho vlijete lásku,“ poděkovala Kingová za výhru své matce.

Nejlepším dokumentem se stal snímek Free Solo. Snímek o tom, jak se horolezec Alex Honnold rozhodl zdolat vrchol El Capitan v Yosemitském parku zcela bez jištění, koprodukoval National Geographic.

Cenu za nejlepší kostýmy získala Ruth Carterová. Hollywoodská stálice se dočkala svého prvního Oscara a to i přes to, že je stálou spolupracovnicí režiséra Spikea Leeho a navrhovala kostýmy pro snímky jako Malcolm X nebo Komorník. Vytouženou sošku přinesl osmapadesátileté Carterové až superhrdinský král T´Challa a film Black Panther. „Mami, to ty jsi ta původní superhrdinka,“ poděkovala Carterová. Cenu navíc vyhlašovala teatrálně oblečená herečka Melissa McCarthyová, která se svým „zaječím“ outfitem postarala o pořádný rozruch (viz tweet).

25.února 2019 v 02:30, příspěvek archivován: 25.února 2019 v 02:37

#Oscars https://t.co/3J9FwOnpsF

S vyhlášením ceny za nejlepší kameru přichází první zářez pro jednoho z favoritů letošního večera, černobílý snímek Roma. Ten si jeho režisér Alfonso Cuarón sám i nasnímal kamerou. Stal se tak prvním režisérem, který získal ocenění za kameru. „Můj film vychází ze vzpomínek, které nám vlastně dali velcí mistři filmu,“ děkoval Cuarón svým vzorům. Jeho kamera v Romě není sice rychlá, ale je hutná a atmosferická.

Nejúspěšnější snímek českých kin všech dob, hudební opus Bohemian Rhapsody, proměnil hned dva Oscary za sebou - za střih a mix zvuku. Dalo se čekat, že snímek zaboduje ve zvukových technických kategoriích, neboť jde o film, který na precizní zvuk sází především.

Zdi neexistují

Kategorii nejlepšího cizojazyčného filmu uvedl herec Javier Bardem ve španělštině. „No hay muros!“ (neexistují zdi), vykřikl a nikoho nenechal na pochybách, co (či koho) tím vlastně myslí. Nikoho pak nepřekvapí, že cenu v této kategorii si odnesla Cuarónova Roma. „V mládí jsem sledoval Občana Kanea, Rašómon nebo Kmotra,“ uvedl některé své inspirace dost možná nejsledovanější muž slavnostního večera, mexický režisér Alfonso Cuarón.

Sošku za nejlepší střih si odnesl John Ottman za snímek Bohemian Rhapsody. Ottman je stálým spolupracovníkem Bryana Singera, v současnosti snad nejvíce nenáviděného muže Hollywoodu. Singerovi, vyhozenému od roztočeného Bohemian Rhapsody, se dle očekávání neděkovalo.

Porotu ve vedlejší roli nejvíce oslovil Mahershala Ali za ztvárnění černošského hudebníka Dona Shirleyho ve snímku Zelená kniha. Pro Aliho, který nyní například září ve třetí sérii seriálu Temný případ (True Detective), jde o druhého Oscara za vedlejší roli v rychlém sledu. Stejnou sošku získal i v roce 2017 za film Moonlight

Cenu za nejlepší animovaný film získal zcela nepřekvapivě snímek Spider-Man: Paralelní světy. Netradičně animovaný snímek měl výhradně kladné recenze od diváků i kritiky.„800 filmařů v tomto filmu posouvalo hranice,“ znělo v děkovné řeči.

Menstruace boduje

Zajímavý úkaz se naskytl v kategorii nejlepší krátký dokument. Tu vyhrál film Period. End of Sentece (Tečka. Konec věty, zároveň je to ale i slovní hříčka na menstruaci) o detabuizování menstruace v Indii. „Nemůžu uvěřit tomu, že Oscara získal snímek o menstruaci,“ řekla téměř plačky jedna z tvůrkyň snímku při děkovné řeči. 

Oscara za nejlepší původní scénář si odnesl snímek Zelená kniha. Ten bude mít v českých kinech premiéru 7. března. Nejlepší adaptovaný scénář měl letos snímek BlacKkKlansman o infiltraci ku-klux-klanu. Ve snímku Spikea Leeho zazářili Adam Driver a John David Washington jako odvážní policisté. 

Kategorie nejlepší původní hudba přinesla další zářez na komiksovou pažbu Black Panthera. Pro švédského skladatele Ludwiga Görransona, stálého spolupracovníka Ryana Cooglera, šlo o vůbec první oscarovou nominaci. Tím větší je určitě radost, že ji rovnou proměnil. Nejlepší filmovou písní se nepřekvapivě stal favorizovaný duet Shallow. Ten ve filmu Zrodila se hvězda zazpívali Lady Gaga a Bradley Cooper. Živá provedení této písně, která si oba aktéři náležitě užívají, přiměly fanoušky myslet si, že milostný cit mezi nimi není hraný.

Vzpomínka na Formana

Pro našince je určitě zajímavé, že se v tradiční sekci In Memoriam, která vzpomíná na osobnosti z filmové branže zesnulé v minulém roce, nezapomnělo ani na českého režiséra Miloše Formana.

Herec Rami Malek si odnesl sošku za nejlepší herecký výkon. Ačkoliv měli kritici k filmu Bohemian Rhapsody řadu výhrad, Malekovo ztvárnění zpěváka Freddieho Mercuryho získalo výhradně velmi pozitivní ohlasy. Herec si teď na svou poličku může vedle Zlatého glóbu přidat i tuto cenu. „Jsem vám všem vděčný za tento okamžik, budu si toho cenit po celý život,“ řekl v procítěné, ale skromné řeči Malek.

Když se daří, tak se zelená

Výhra Olivie Colmanové za roli královny Anny je dobrá zpráva pro film Favoritka. Historická černá komedie byla považována se svými deseti nominacemi za jeden z nejlepších filmů letošních Oscarů. Svůj potenciál ale jinak téměř nenaplnila. Colmanové to vůbec nevadilo. „Páni, já mám Oscara!“ řekla třesoucím se hlasem. 

RECENZE: Roma. Černobílý snímek režiséra Cuaróna je o upřímném návratu do dětství

Kategorii nejlepší režie ovládl Alfonso Cuarón se svou Romou. Za sebou nechal například i Spikea Leeho nebo Yorgose Lathimose. Nejdůležitější sošku za nejlepší film si pak odnesla Zelená kniha, komediální drama o vztahu rasistického řidiče a černošského hudebníka.

Letošní Oscary rozdělovala akademie rovnoměrně. Každý z favorizovaných filmů získal alespoň jednoho.

Vítězové 91. Oscarů

- nejlepší film - Zelená kniha
- cena za režii - Alfonso Cuarón za film Roma
- herečka v hlavní roli - Olivia Colmanová za film Favoritka
- herec v hlavní roli - Rami Malek za film Bohemian Rhapsody
- herečka ve vedlejší roli - Regina Kingová za film If Beale Street Could Talk
- herec ve vedlejší roli - Mahershala Ali za film Zelená kniha
- nejlepší původní scénář -  Nick Vallelonga, Peter Farrelly, Brian Currie za snímek Zelená kniha
- nejlepší adaptovaný scénář - BlacKkKlansman
- nejlepší dokument - Free Solo
- nejlepší make-up a vlasový styling - Greg Cannom, Kate Biscoe a Patricia Dehaney za film Vice
- nejlepší kostýmy - Ruth Carterová za komiksový snímek Black Panther
- nejlepší výprava - Hanna Beachlerová a Jay Hart za snímek Black Panther
- nejlepší kamera - Alfonso Cuarón za film Roma
- nejlepší za střih zvuku - John Warhurst a Nina Hartstone za snímek Bohemian Rhapsody
- nejlepší mixáž zvuku - Paul Massey a Tim Cavagin za snímek Bohemian Rhapsody
- nejlepší cizojazyčný film - Roma
- nejlepší střih - John Ottman za film Bohemian Rhapsody
- nejlepší animovaný film - Spider-Man: Paralelní světy
- nejlepší krátký animovaný film - Bao
- nejlepší krátký dokumentární film - Period. End of Sentence.
- nejlepší vizuální efekty - První člověk
- nejlepší krátký hraný film - Barva kůže
- nejlepší původní hudba - Ludwig Görranson za film Black Panther
- nejlepší filmová píseň - Shallow, duet Lady Gaga a Bradleyho Coopera z filmu Zrodila se hvězda