Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nejlepšími ‚neviditelnými herci‘ se stali Preiss a Cibulková

Kultura

  12:57
PRAHA - Viktor Preiss a Vilma Cibulková se stali vítězi v anketě Neviditelný herec za nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu. Výsledky 19. ročníku byly v sobotu před polednem vyhlášeny v přímém přenosu pořadu Tobogan tradičně v pražském Divadle U hasičů.

Viktor Preiss a Vilma Cibulková se stali vítězi v anketě Neviditelný herec za nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu. foto: ČTK

Další místa v kategorii herec a herečka obsadili Dalimil Klapka a Marek Holý, posluchači poslali hlasy také Taťjaně Medvecké a Valérii Zawadské. Dnešní vyhlášení mohli v přímém přenosu sledovat posluchači ČRo Dvojka.

Nejoblíbenější slovesná realizace

Cenu čtenářů Týdeníku Rozhlas za nejoblíbenější slovesnou realizaci, tu která se jim nejlépe poslouchala, převzali režisér Vlado Rusko a herečka Cibulková. Bylo to za četbu na pokračování Dusím se ve vlastní šťávě.

Hlasování pro neviditelné herce

Do ankety dorazilo podle veřejnoprávního rozhlasu více než 3700 hlasů. Nominováno bylo letos celkem 35 herců a hereček, z toho 11 v ženské kategorii a 24 v kategorii mužů za výkony v rozhlasových hrách, četbách na pokračování a dramatizovaných četbách. Ty které zazněly na vlnách Českého rozhlasu v sezoně 2014/2015.

Když přebírala cenu, letos nově zpodobněnou do tvaru historického keramického mikrofonu, poděkovala režisérovi Vladu Ruskovi za to, že jí dal příležitost. K prvnímu místu jí napomohlo prý i to, že spisovatelku Betty MacDonaldovou mají čtenáři rádi. „Je to především její zásluha. Se mnou byla obrovská práce. Děkuji ti za trpělivost, Vlado. Než si zuju boty, všechny řetízky si sundám, předtím si musím zakouřit a všechno dělám pro to, abych nemusela usednout k mikrofonu...,“ podotkla s úsměvem.

Několikanásbný vítěz ankety

Preiss zaujal posluchače ztvárněním role Martina Doula ve hře Studna světců, kterou režíroval Lukáš Hlavica. První místo v anketě „neviditelného herce“ vyhrál již poněkolikáté. „Že je to za tuláka Doula s Lukášem Hlavicou, který tady bohužel není, jsem opravdu vděčný a mám z toho opravdu velkou radost. Nebyla to zábava, byla to práce se vším všudy s výbornou dramaturgickou přípravou,“ reagoval. Posluchačům poděkoval za přízeň, která dává jeho práci smysl.

Viktor Preiss a Vilma Cibulková se stali vítězi v anketě Neviditelný herec za...
Viktor Preiss a Vilma Cibulková se stali vítězi v anketě Neviditelný herec za...

V uplynulých ročnících v anketě zvítězili například Luděk Munzar, Miroslav Donutil, František Němec, Boris Rösner, Josef Somr, Tomáš Töpfer, Eliška Balzerová, Hana Maciuchová, Taťjana Medvecká, Daniela Kolářová a Jana Preissová. mrz

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!