Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nejoblíbenější knihou českých dětí je Deník malého poseroutky

Kultura

  14:15
Nejoblíbenější knihou českých dětí se letos stal sedmý díl populárního Deníku malého poseroutky od Jeffa Kinneyho. Knížky z této série se dlouhodobě umísťují na prvních pozicích v žebříčku nejprodávanějších knih u nás. Sedmý díl zvítězil v celostátní anketě SUK - Čteme všichni, která je součástí oslav Mezinárodního dne dětské knihy.

Z knihy Deník malého poseroutky foto: Reprofoto

Mezinárodní den dětské knihy se připomíná 2. dubna na výročí narození Hanse Christiana Andersena. Výsledky 21. ročníku ankety byly dnes vyhlášené v Památníku národního písemnictví.

Deník malého poseroutky je hitem posledních let. Celkem osmi dílů se prodalo přes 400.000 kusů. Série je psána formou deníků jedenáctiletého kluka, který se ocitl na víceletém gymnáziu, "kde malí poseroutkové, jako je on, narážejí každý den na chodbách do kluků, kteří jsou větší, silnější a holit by se mohli dvakrát denně".

Bodovali i Lichožrouti a Krysáci

Na druhou příčku v anketě děti umístily knížku Pavla Šruta Lichožrouti navždy, kterou ilustrovala Galina Miklínová a vydala Paseka. Třetí místo obsadila knížka Jiřího Žáčka Krysáci jsou zase spolu. Ilustroval ji Ivan Mraček a vydala Česká televize.

Lichožrouti navždy

Do ankety o nejoblíbenější knížku pro děti vydanou v uplynulém roce se zapojily téměř tři tisíce mladých čtenářů. Někteří z nich přišli i na dnešní vyhlašování, kterého se zúčastnili i spisovatelé a ilustrátoři. Na závěr se konala autogramiáda oceněných tvůrců.

Akci SUK - Čteme všichni pořádá Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského ve spolupráci s Klubem dětských knihoven. Vlastní cenu v rámci ankety udílí i knihovníci, kteří vybrali jako nejlepší titul Evy Papouškové Kosprd a Telecí, příběhy dětí z mateřské školky, která byla letos mezi nominovanými v soutěži Magnesia Litera. Knihu vydanou Albatrosem ilustrovala opět Galina Miklínová. Na druhé místo knihovníci vybrali knihu Kláry Smolíkové Řemesla, jíž ilustroval Honza Smolík (Albatros), na třetí místo titul Renáty Fučíkové Ludmila, Václav a Boleslav (Práh).

Komisař Vrťapka a tajemství mahárádžova vejce.

Za přínos k rozvoji dětského čtenářství udělila porota učitelů ceny Václavu Cílkovi (Krajiny Domova), Petře Dvořákové (Julie mezi slovy), Daniele Krolupperové (O´Bluda), Anně Novotné (Kdo jinému jámu kopá) a Václavu Vokolkovi (Lovci záhad: tajemství hradů a zřícenin). Děti, které minulý týden při tradiční Noci s Andersenem strávily čtením, posloucháním a hraním si celou noc v knihovnách, udělily svou cenu knize Petra Morkese Komisař Vrťapka a tajemství mahárádžova vejce.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...