Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nejsem Ovčáček ani jeho příbuzný! zlobí se herec Pavel Liška

Kultura

  6:00
PRAHA - Co má společného herec Pavel Liška a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček? A kdo vymyslel zápletku posledního dílu Kanceláře Blaník? „S nápadem jsem přišel vlastně já,“ dušuje se Liška. Štvalo ho prý, že si jeho osobu lidé a přátelé neustále spojují s mluvčím prezidenta.

Herec Pavel Liška jako prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. foto: Stream.czReprofoto

V posledním díle seriálu Kancelář Blaník Pavel Liška imituje mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. V exkluzivním a lehce ironickém rozhovoru pro server Lidovky.cz nyní prozradil, jak epizoda vznikla, a k jaké postavě by Ovčáčka přirovnal.

Lidovky.cz: Kdo přišel s nápadem, že byste měl ztvárnit roli prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka?
S nápadem natočit na toto téma jeden z dílů Blaníka jsem přišel vlastně já.

Lidovky.cz: A co vás k tomu vedlo?
Před více než rokem mi Ondřej Vetchý napsal podpůrnou SMS, že mě má rád a že příbuzné si bohužel nevybíráme. Narážel na pana Ovčáčka. Hned jsem mu volal nazpátek a začal mu vypravovat historky, jak jsme jako děti jezdili s Jirkou do Jugoslávie k moři a kradli tam fíky. Jenže Ondra dlouho mlčel a nesmál se tomu...

Blanka konečně ožila. Projelo jí 4500 cyklistů a navštívil Tonda Blaník

Lidovky.cz: Chcete říct, že to vzal opravdu vážně?
Nějak ten můj humor nepobral. Kápl jsem tedy božskou a vysvětlil mu, že s panem Ovčáčkem nemám vůbec žádný příbuzenský vztah.

Lidovky.cz: Jak si jako váš kamarád mohl myslet, že jste s Ovčáčkem příbuzní?
No, podivoval se, jak je pan Ovčáček podobný některým komickým - retardovaným postavám, které hraju. Čím víc se ale pan Ovčáček začal objevovat v médiích, tím víc lidí, a dokonce i mých přátel, si ho začalo spojovat nejen s mými postavami, ale dokonce i se mnou samým.

Lidovky.cz: Vadilo vám to?
Už to pro mě přestala být sranda a začalo mi to už dost zasahovat do života. Někteří dobří kamarádi mi to začali mít za zlé. Vyčítali mi, že se k příbuzenskému vztahu nedokážu postavit čelem a svým zapíráním se dostávám na stejnou úroveň jako Ovčáček. Třeba jako když tvrdil, že pan prezident nebyl u korunovačních klenotů opilý a že je tam jen hodně schodů.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček odpovídal čtenářům serveru Lidovky.cz, že bývá přirovnávám k některým českým hercům.

Lidovky.cz: Proč si podle vás lidé myslí, že jste s panem Ovčáčkem příbuzní?
Já to nevím! Myslím, že kvůli Jarouškovi Rydlovi a jeho charakterovým vlastnostem. To je moje divadelní komická postava z komediografu. Rydl je figura, která vám dokáže o červeném bavlněném ubrusu tvrdit, že je to zelené a z igelitu, a není to ubrus, ale lis na ovoce. Rydl je dokonce člověk, který má u své tety v Ovčárech ten článek s titulkem Hitler je gentleman od Ferdinanda Peroutky.

Pavel Liška jako Jaroušek Rydl

Lidovky.cz: I v posledním dílu Kanceláře Blaník jste si stěžoval, že si vás pletou s panem Ovčáčkem. Pokud to chápu dobře, tak jste tím vystoupením v Blaníku chtěl reagovat na tyto fámy?
Ano, a právě proto jsem tenkrát za klukama z Blaníku přišel s tím, že mám nápad na nový Blaník. Začal jsem jim vyprávět svou představu, ale oni mě v půlce zastavili s tím, že to natočíme, ale jinak. Řekli, že je to naopak dobrý, že jsme příbuzní a že to natočí se mnou a skutečným Ovčáčkem. Všichni tak aspoň prý uvidí, že jsme každý úplně jinej a máme svoje rozdílné hodnoty. A oni tak navíc dostanou Ovčáčka do Blaníka.

Lidovky.cz: Počkejte. Teď se do toho trochu zamotávám. Oni si i po vašem vysvětlování stále „mysleli“, že k vám Ovčáček patří do rodiny?
Strašně jsem se na ně naštval. Myslel jsem, že alespoň oni mi jako staří kamarádí věří. Po dvou týdnech jsem se zklidnil a kluci přišli s tím, že to tedy uděláme úplně jinak - podle reality - tak jak to je doopravdy.

Lidovky.cz: V Blaníku jste si udělali v DVTV srandu z listopadového rozhovoru s Ovčáčkem...
O tom nemůžu úplně mluvit, abych něco nepokazil. O tom byste měl mluvit s autory Blaníku.

Lidovky.cz: Proč?
Celá ta akce byla vymyšlená jako recese a když jsem šel do toho studia loni v listopadu...

Lidovky.cz: Pane Liško, v listopadu se natáčel rozhovor s opravdovým mluvčím pana prezidenta.
(Vážným hlasem) To ano, ale tam pan Ovčáček nebyl. Byl jsem to já a pan moderátor Martin Veselovský, ani nikdo z DVTV mě nepoznal. Nikdo z nás nepředpokládal, že to dojde tak daleko.

Lidé si myslí, že jsem s Jiřím Ovčáčkem příbuzný, tvrdí Pavel Liška. (Na snímku Jiří Ovčáček)

Lidovky.cz: Počkejte, to mi teď tady vážně budete tvrdit, že pan Ovčáček v DVTV nikdy nevystoupil a celou dobu jste to byl vy?

Ano, je to tak. Nechci teď té televizi nijak ublížit, ale oni jsou v tom opravdu nevinně, oni mě opravdu nepoznali. Měl jsem Ovčáčka napozorovaného a dostal jsem pokyny od scénáristů Blaníka, ať to opravdu hodně přeženu, aby mé odpovědi byly co nejnestoudnější a nejabsurdnější. Aby tak všichni poznali, že to je satira a humor a uviděli, že my dva nemáme spolu opravdu nic společného.

Zeman nám to krade, těžko se dá trumfnout, říkají otcové Tondy Blaníka

(V této části redaktor serveru Lidovky.cz na chvíli přistoupil na hru pana Lišky.) A to se proti tomu pan Ovčáček neohradil, že jste ho imitoval a odpovídal jeho jménem co nejabsurdněji na otázky?
Řešilo se to s produkcí Blaníku, ale o tom já nejsem kompetentní mluvit. K tomu se opravdu musí vyjádřit producent Blaníku. Já si to vysvětluju tak, že to nechali být jen proto, že Hradu nakonec moje odpovědi panu Veselovskému vyhovovaly.

Lidovky.cz: A teď opět trochu vážně...
Já mluvím vážně. Všechno to vyšlo z okolností.

Lidovky.cz: Ehm, dobře. Chtěl byste se s panem Ovčáčkem, se kterým vás někteří lidé spojují, někdy setkat?
Nemám touhu se s ním potkat. Raději bych se setkal s Meryl Streepovou.

Lidovky.cz: Jak jste už řekl, do Kanceláře Blaník jste šel údajně proto, abyste ukázal, že s panem Ovčáčkem nejste vůbec příbuzní. Pomohlo to?
Reakce na díl jsou obecně pozitivní a spousta mých kamarádů mi už volala a dala mi najevo, že teď je jim jasné, jak se věci mají a vyjádřili mi podporu. Dokonce se mi jich spousta i omluvila jak mi s Ovčáčkem křivdili.

Lidovky.cz: Mám pro vás ještě poslední otázku. Dobrý den, pane Ovčáčku, pije pan prezident?
To je zajímavá otázka. A vy ano?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!