Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nejsme dokument, říká kostýmní návrhářka filmu Jan Žižka. Nepřesné kostýmy vyhovují záměrům projektu

Tvůrci velkofilmu Jan Žižka odmítají kritiku filmových kostýmů od odbornice na hmotnou kulturu a každodennost v období husitských válek Moniky Feyfrlíkové. „Vše je v pořádku, protože kostýmy vyhovují záměrům snímku,“ řekla pro server Lidovky.cz kostýmní návrhářka filmu Kateřina Mírová.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dokument

6. 1. 2019 1:26

Rozumím, že se nejedná o dokumentární film a hlavní záměr filmu je akce, ale vše zatím nasvědčuje tomu, že se bude jednat o akční drama inspirované postavou Jana Žižky a nikoliv historický film z doby Jana Žižky (takto je proklamován i přímo panem Jáklem). Možná se může můj názor zdát jako malicherný, ale když už to stálo tolik peněz (mimo jiné i peněz daňových poplatníků), tak si myslím, že to šlo udělat autentičtěji, aniž by utrpěla akční stránka filmu, nebo by to bylo na úkor divácké oblíbenosti. Argument, že pro záměr filmu bylo třeba použít „fantasy“ prvky namísto historických, mi přijde u historického filmu jako absolutně lichý. Vycházím například z oceňovaného a divácky populárního filmu Jméno růže, který sice vychází z fiktivního příběhu, avšak výprava filmu se drží historicky doložitelných prvků jako kostýmy, účesy, strava atd. Jsem však optimista a věřím, že výsledný film Jan Žižka (v angličtině Medieval tedy středověk) se vyvaruje zjevných historických nepřesností.

0 0
možnosti

29. 12. 2018 20:59

Mírová, ty nedostudovaná frajle, tak proč tomu Žižkovi nedáte rovnou do ruky henten guľomét, ty pýýýzdo? V boji bude volat mobilem a na vítězství si připije Plzní, ne? Umíte něco jiného než všecko dosvinit, vy umělci?

0 0
možnosti

29. 12. 2018 15:30

"Proto si dovoluji říci, že všechny výrazové prostředky, které jsme použili, jsou v naprostém pořádku a souladu s charakterem našeho projektu," dodává Mírová.

- Tak jestli tohle prohlášení paní kostýmní návrhářky lze brát vážně a podle přístupu k hmotné kultuře lze odhadovat "charakter projektu", pak to nejsou vyhlídky pro film příliš optimistické :-( Kdyby nechala kritiku bez reakce, asi by udělala lépe. Tímhle hloupým okecáváním přesvědčuje akorát tak o své nekompetentnosti a znechutí lidi ještě před tím než film přijde do kina.

0 0
možnosti

29. 12. 2018 10:49

Když jsem poprvé slyšel o natáčení Jana Žižky, říkal jsem si fajn, zviditelní se naše historie, která není tak strašně dávná. Jak tak sleduju co se natáčí tak jde hlavně o velké peníze a nějaká historie není až tak důležitá. Kolik z těch 500 milionů budou honoráře zahraničních herců ? Suma je to šílená.

0 0
možnosti

29. 12. 2018 12:21

A kolik dostali od státu, by zase zajímalo mě? Nechce se mi věřit, že všech těch 500 mio korun zasponzorují pouze soukromí investoři.

0 0
možnosti

29. 12. 2018 8:50

Ta kostýmní návrhářka by si měla trochu popovídat s panem umělcem Theodorem Pištěkem. Jestli tedy ví o koho jde a nezná jenom Gucciho či Versaceho.

0 0
možnosti

28. 12. 2018 22:03

Hahahaha... Tak dobře jsem se dlouho nenasmál... Paní kostymérka pouze potvrdila co jsem si o ní myslel. O dané době nic neví, má potřebu se kreativně seberealizovat a ještě se čertí, když někdo poukáže na skutečnost, že by se raději měla věnovat něčemu jinému. Ale co také čekat od tupců, kteří nerozumí uměleckému záměru, že?

0 0
možnosti

28. 12. 2018 20:59

Kostýmní návrhářce radil major Terezky. Čo bolo, bolo... :-)

0 0
možnosti

28. 12. 2018 19:39

Rozhodně lepší Jan Žižka, než jaký natočil za čs.peníze komunista Vávra. Žižku tam zobrazil jako pravdivého komunistu, vraha ,zlodějě a vlastizrádce.

0 0
možnosti

28. 12. 2018 21:44

Předpokládám, že film jste ještě neviděl, když zatím ani neprošel postprodukcí. Neberu Vám názor na ideologické ztvárnění postavy Jana Žižky. Nicméně hodnotit film jako celek je dost předčasné a psát o něčem, co ještě nikdo neviděl (a minimálně po té hmotné stránce je to s.....), že je to rozhodně lepší, to je dost krátkozraké. Naopak, pokud lze něco srovnávat, tak je to momentálně pouze ten vizuál a v tom, aspoň dle dosud zveřejněných fotografií, je "projekt" pana Jákla daleko, předaleko za Vávrovou trilogií a nesahá tomu "komunistovi", jak Vy píšete, ani po kotníky ;-)

0 0
možnosti

28. 12. 2018 19:29

500 miliónů ? To nebude dokument ale tunel , jak už jsem tady četl . Pochybuji ale , že někdo bude mít stejné koule jako ten vysmívaný Pomeje , který vzal veškeré riziko svého projektu na své jméno , v kterém ztratil vše . Tady to bude vše právně ošetřeno , že vše zaplatí jiní , včetně státu a producent jen pokrčí rameny...

0 0
možnosti

D. Stirský

28. 12. 2018 19:14

Obávám se, že to bude asi tak, že Hus v Kostnici bude biskupa z Concordienu oslovovat Vaše ctihodnosti, Žižka bude v každé druhé větě říkat "Fuck off Zikmund/papež", táborité budou chroupat popcorn a nosit spoďáry Calvin Klein. A královna Žofie si bude zpívat v Betlémské kapli nějaký ten gospel...

0 0
možnosti