Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nejsme dokument, říká kostýmní návrhářka filmu Jan Žižka. Nepřesné kostýmy vyhovují záměrům projektu

Kultura

  12:00
PRAHA - Tvůrci velkofilmu Jan Žižka odmítají kritiku filmových kostýmů od odbornice na hmotnou kulturu a každodennost v období husitských válek Moniky Feyfrlíkové. „Vše je v pořádku, protože kostýmy vyhovují záměrům snímku,“ řekla pro server Lidovky.cz kostýmní návrhářka filmu Kateřina Mírová.

Hollywoodští herci Ben Foster (druhý zleva) a Michael Caine (druhý zprava). foto: Bioscop

„Kalhoty mají na boku naprosto nesmyslně šněrování, které začali nosit až ve 20. století motorkáři a posluchači metalu, do té doby je s největší pravděpodobností nikdo jiný nenosil,“ komentuje například oděv Jana Žižky (Ben Foster) Monika Feyfrlíková (celý článek najdete ZDE). Ta na základě distribučních fotek společnosti Bioscop popsala historické nepřesnosti kostýmů a celkového vzhledu herců. Výhrady měla jak k jednotlivým kusům oblečení, tak zbrojím, zbraním, účesům nebo i zbytečně špinavým tvářím herců. 

Anglická herečka Sophie Lowe.
Ben Foster s režisérem Jáklem.

Server Lidovky.cz požádal filmový štáb o reakci. K tématu se vyslovila přímo kostýmní návrhářka filmu Kateřina Mírová. Podle jejího názoru je pohled Moniky Feyfrlíkové pohledem dobového historika, ale snímek Jan Žižka není historickým dokumentem. Kritika Feyfrlíkové prý považuje film za jiný žánr, než jakým skutečně je. „Celé hodnocení slečny Moniky Feyfrlíkové je psáno ze zúženého pohledu dobového historika, ale bez sebemenších znalostí daného projektu, filmové techniky a výrazových prostředcích, žánru projektu atd.,“ popisuje Kateřina Mírová. 

Jan Žižka bude nejdražší český film. Objeví se v něm i Sophie Loweová a William Moseley z Letopisů Narnie

Samotné distribuční fotky, které vznikaly při zkouškách nebo pauzách mezi natáčením, nelze podle Mírové považovat za dostatečný důkazní materiál.  „Ani hodnocení fotografií, kde je podle kritiky jasné, že autor neměl žádné informace o tom, proč a jaký kostým je oblečen,“ reaguje Mírová. Kostýmní návrhářka naznačuje, že by si v některých případech s verdiktem Feyfrlíkové dovolila polemizovat.

Podle Kateřiny Mírové jsou tak historicky nepřesné kostýmy ve filmu Žižka v pořádku, protože zcela vyhovují záměru filmového projektu. Ten je ze své podstaty dramatickým dobovým příběhem, nikoliv historickým dokumentem. „ A to jsou, technicky vzato, dva úplně odlišné žánry. Proto si dovoluji říci, že všechny výrazové prostředky, které jsme použili, jsou v naprostém pořádku a souladu s charakterem našeho projektu,“ dodává Mírová. 

Vysněný Žižka

Snímek Jan Žižka je projektem, který režisér Petr Jákl se svým týmem připravoval celých osm let. Film zpočátku operoval s rozpočtem 50 milionů korun, ale částka se nakonec vyšplhala na desetinásobek. To z Jana Žižky dělá nejdražší český film všech dob. 

Štáb do velkofilmu získal známá zahraniční herecká jména. Lorda Boreše si zahrála hollywoodská hvězda Michael Caine (Loupež ve velkém stylu, Batman). Jako pán z Rožmberka se divákům představí německý herec Til Schweiger (Hanebný pancharti, Med v hlavě). Hlavní roli, mladého Jana Žižku, ztvárnil americký herec Ben Foster (Beze stop, Nepřátelé). Snímek bude mít premiéru nejdříve v roce 2020. V zahraničí, kde není Žižka známou osobou, půjde snímek do kin pod prostým názvem Medieval (středověk). 

Celé znění reakce:

Opoznámkování celého článku by zabralo několik stránek a mně se ani nechce pouštět do nějaké hluboké a rozsáhlé polemiky. Ani obhajovat či bránit náš filmový projekt. Ale mám potřebu alespoň obecně reagovat na dané téma. 

Celé hodnocení slečny Moniky Feyfrlíkové je psáno ze zúženého pohledu dobového historika, ale bez sebemenších znalostí daného projektu, filmové techniky a výrazových prostředcích, žánru projektu atd. V neposlední řadě i bez informací o příběhu jako takovém, o charakteru a “příslušnosti” našich postav i bez jakéhokoli potuchy, kde se náš příběh odehrává.

Hodnocení fotografií, které byly pořizovány při zkouškách či o pauze, nelze považovat za “průkazní” materiál. Ani hodnocení fotografií, kde je podle kritiky jasné, že autor neměl žádné informace o tom, proč a jaký kostým je oblečen. 

Do tématu dokumentované dobové přesnosti se pouštět nechci, ale i tam bych si v některých případech ( díky mně dostupným informacím ) dovolila s autorem článku polemizovat. 

Kritika posuzuje jenom fragmenty bez důležitých informací. V podstatě také posuzuje jiný filmový žánr, než náš příběh je. 
Podstatnou informací totiž je, že náš film Medieval není historickým dokumentem a ani na tuto pozici nikdy neaspiroval. Jedná se o dobový příběh. A to jsou, technicky vzato, dva úplně odlišné žánry. Proto si dovoluji říci, že všechny výrazové prostředky, které jsme použili, jsou v naprostém pořádku a souladu s charakterem našeho projektu.

Již jen z těchto málo uvedených důvodů nemůže nikdo článek slečny Feyfrlíkové považovat jako objektivní kritiku. 

Kateřina Mírová
Costume designer
“Medieval”